Η Γερμανική πρόταση να συζητηθεί εκ νέου η δημιουργία ενός Συντάγματος της ΕΕ έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα χθες, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας καλωσόρισε την ιδέα αλλά μόλις εννέα χώρες ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να λάβουν μέρος σε σχετικό σεμινάριο στο Βερολίνο.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε είπε την Παρασκευή ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας –η οποία καταρτίστηκε αφού οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι ψηφοφόροι απέρριψαν το προταθέν Σύνταγμα της ΕΕ το 2005– δεν επαρκεί για να παραμείνουν αποτελεσματικές οι Ευρωπαϊκές δομές λήψης αποφάσεων.
Η Γερμανία θέλει να ενισχυθεί η δυνατότητα των μηχανισμών της ΕΕ για την αντιμετώπιση χρηματοοικονομικών προβλημάτων και να υπάρξει ένα αντίβαρο στην αυξανόμενη ισχύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών.
«Νομίζω ότι είναι καιρός να σκεφτούμε αν όχι ένα νέο Σύνταγμα, τουλάχιστον τη βελτίωση των διαδικασιών λειτουργίας της ευρωζώνης, την καλύτερη διακυβέρνηση της ευρωζώνης», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στην Κοπεγχάγη.
«Είμαι πεπεισμένος ότι μόλις βγούμε από αυτή την κρίση –διότι θα βγούμε από αυτήν– θα πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», πρόσθεσε ο Ζιπέ.
Το σεμινάριο προγραμματίζεται να γίνει την 20ή Μαρτίου στο Βερολίνο, σύμφωνα με έναν ευρωπαίο διπλωμάτη, κι εκτιμάται ότι σε αυτό θα λάβουν μέρος οι ΥΠΕΞ εννέα χωρών: της οικοδέσποινας Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Δανίας.
Ο Ζιπέ είπε ότι θα συμμετάσχει εάν του το επιτρέψει το πρόγραμμά του.
Ωστόσο ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ είπε ότι στην ΕΕ έγινε ήδη αρκετή συζήτηση περί ενός ενιαίου Συντάγματος και ότι οι κοινές εναρμονισμένες πολιτικές είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος να ενοποιηθεί η Ευρώπη.
«Δεν νομίζω ότι η προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή είναι να αρχίσουμε ένα νέο διάλογο περί Συντάγματος», είπε στους δημοσιογράφους.
«Κάναμε ήδη περίπου 10 χρόνια συζητήσεις περί Συντάγματος και θα ήμουν ευτυχής να επικεντρωθώ περισσότερο σε ζητήματα πολιτικής παρά στις διατάξεις μιας συνθήκης.
Η εναλλακτική οδός είναι να ενωθούμε περισσότερο.Το να προσπαθήσουμε να αρχίσουμε μια νέα συζήτηση περί Συντάγματος νομίζω ότι δημιουργεί τον κίνδυνο να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου