Τη λύση της διπλωματικής οδού επιλέγει η Ιαπωνία για το θέμα της αλιείας φαλαινών.

Λίγες μόλις ώρες μετά τη δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών, Katsuya Okada, ο οποίος απάντησε ότι η χώρα θα υπερασπιστεί τις «νόμιμες» δραστηριότητές της αμέσως μετά την απειλή της Αυστραλίας, ότι θα σύρει την Ιαπωνία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Okada επαναφέρει το θέμα, χαμηλώνοντας τους τόνους.

«Αυστραλία και Ιαπωνία έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις και έχουν και μια αμυντική συμφωνία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διαταραχθούν όλα αυτά από την αλιεία φαλαινών. Πρέπει και θα βρούμε διπλωματική λύση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό στην Καμπέρα.

Το κυνήγι φαλαινών σε εμπορική κλίμακα απαγορεύεται από το 1986 με απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, ωστόσο η Ιαπωνία εκμεταλλεύεται ένα «παραθυράκι» της απαγόρευσης που επιτρέπει τη «φονική έρευνα», δηλαδή το κυνήγι των κητών για επιστημονικούς λόγους.

Στην πραγματικότητα, όμως, το κρέας των θηραμάτων καταλήγει στα ιαπωνικά εστιατόρια.

Εκτός από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, οι Ιάπωνες φαλαινοθήρες έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο και τους ακτιβιστές που τους παρενοχλούν με ταχύπλοα σκάφη.

Διαβάστε επίσης:

“Αγκάθι” η φαλαινοθηρία στις σχέσεις Αυστραλίας – Ιαπωνίας, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010, 12:49.