Μυθιστόρημα για τη ζωή στη Βόρεια Κορέα, που προσφέρει μια σπάνια ματιά στο εσωτερικό της απομονωμένης αυτής χώρας, τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιζτερ για την Πεζογραφία.


(Ο συγγραφέας Άνταμ Τζόνσον)

Το «Orphan Master’s Son» γράφτηκε από τον 45χρονο Άνταμ Τζόνσον, ο οποίος επί τρία χρόνια έκανε έρευνα για το βιβλίο του. Διηγείται την ιστορία ενός ήρωα του στρατού, ο οποίος πέφτει σε δυσμένεια.

Η εφημερίδα «New York Times» κυριάρχησε στις δημοσιογραφικές κατηγορίες με τέσσερα βραβεία: Δημοσιογραφικής Έρευνας, Επεξηγηματικού Ρεπορτάζ, Διεθνούς Ρεπορτάζ και Αρθρογραφίας. Το βραβείο Διεθνούς Ρεπορτάζ κέρδισε ο Ντέιβιντ Μπαρμπόζα για την έρευνά του σχετικά με τη διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια της κινεζικής κυβέρνησης. Η κριτική επιτροπή τόνισε την «πολύ καλά τεκμηριωμένη δουλειά του Μπαρμπόζα κάτω από τη μεγάλη πίεση των κινεζικών Αρχών».


(Ο δημοσιογράφος των New York Times Ντέιβιντ Μπαρμπόζα)

Η Δημοσιογραφική Έρευνα των «Times» που βραβεύτηκε αφορά στο σκάνδαλο δωροδοκίας της Wal-Mart με σκοπό να κυριαρχήσει στη μεξικανική αγορά.


(Η έρευνα του InsideClimate News που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ)

Η μεγαλύτερη έκπληξη των φετινών 97ων Πούλιτζερ ήταν το βραβείο για το Εσωτερικό Ρεπορτάζ που δόθηκε σε έναν μικρό ιστότοπο, το InsideClimate News, για την κάλυψη της κηλίδας στον ποταμό Καλαμαζού το 2010.


(O φωτογράφος του Associated Press Khalil Hamra τη στιγμή που κερδίζει το βραβείο)

Το Associated Press κέρδισε το βραβείο για τη φωτογραφική κάλυψη Εκτακτης Είδησης με τη δουλειά των φωτογράφων του στη Συρία, ενώ το βραβείο Έκτακτης Είδησης δόθηκε στην εφημερίδα «Denver Post» για την κάλυψη της επίθεσης σε κινηματογράφο στην πόλη Ορόρα του Κολοράντο.

Η εφημερίδα «Sun Sentinel» του Φορτ Λοντερντέιλ της Φλόριντα κέρδισε το βραβείο Κοινωνικού Έργου για την έρευνά της σχετικά με τη δράση εκτός υπηρεσίας αστυνομικών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.


(Το βραβείο ποίησης απονεμήθηκε στη Σάρον Ολντς)

Τα βραβεία Πούλιτζερ απονέμονται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και θεωρούνται η υψηλότερη διάκριση στα έντυπα μέσα ενημέρωσης. Κάθε βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 δολαρίων. Το βραβείο Θεατρικού Έργου δόθηκε στο Disgraced του Αγιάντ Αχτάρ, το βραβείο ποίησης στο Stag’s Leap της Σάρον Ολντς και το βραβείο Μουσικής στο έργο της Κάρολιν Σο «Partita for 8 Voices».


(Ο συγγραφέας Τομ Ρέις)

Τέλος, το βραβείο Βιογραφίας δόθηκε στο έργο του Τομ Ρέις The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση