Για πρώτη φορά εντοπίστηκε ένας βραχώδης κρύος εξωπλανήτης, η πρωτοτυπία του οποίου είναι ότι, αν και βρίσκεται «στριμωγμένος» σε ένα σύστημα με δύο κοντινά μεταξύ τους άστρα-ήλιους, περιφέρεται όπως η Γη μόνο γύρω από το ένα άστρο. Ταυτόχρονα όμως, έγινε γνωστό ότι ο πρώτος εξωπλανήτης που είχε ανακαλυφθεί το 2007 και είχε θεωρηθεί κατάλληλος για ζωή, ο Γκλίζε 581d, πιθανότατα δεν υπάρχει, όπως εξίσου ανύπαρκτος είναι και ο γειτονικός Γκλίζε 581g.
Αυτή τη φορά ο νέος εξωπλανήτης, με το όνομα OGLE-2013-BLG-0341LBb, έχει μάζα περίπου διπλάσια από τη Γη και βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 3.000 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη. Τα δύο άστρα του είναι ερυθροί νάνοι πολύ πιο αχνοί από τον δικό μας Ήλιο.
Είναι πολύ κρύος, επειδή, αν και βρίσκεται πιο κοντά στο μητρικό άστρο του σε σχέση με την απόσταση της Γης από τον Ήλιο, δέχεται λιγότερη θερμότητα, καθώς το άστρο του είναι 400 φορές λιγότερο λαμπρό από τον «πατέρα» του ηλιακού μας συστήματος. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εξωπλανήτη είναι γύρω στους μείον 213 βαθμούς Κελσίου (πιο κρύος και από τον παγωμένο δορυφόρο Ευρώπη του Δία), ενώ δεν έχει υγρό νερό, ούτε θεωρείται φιλόξενος για ζωή.
Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Άντριου Γκουλντ του Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το «New Scientist» και το Space.com, εκτιμούν ότι τέτοιοι βραχώδεις κόσμοι είναι αρκετά κοινοί σε διπλά αστρικά συστήματα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετά συστήματα με τρεις ήλιους και μερικά μάλιστα που μπορεί να έχουν έως επτά ήλιους. Το πώς θα είναι να ζει κανείς σε έναν πλανήτη με επτά ήλιους, είναι ασφαλώς μια εμπειρία αδιανόητη για έναν κάτοικο της Γης.