Το φως αντίκρισε έπειτα από χιλιάδες χρόνια ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος παλαιολιθικού ανθρώπου.

Η σπουδαία παλαιοντολογική ανακάλυψη έγινε σε δύο σπήλαια στη Νοτιοδυτική Κίνα, όταν εντοπίστηκαν απολιθωμένα οστά, που χρονολογούνται πριν από 11.500 έως 14.500 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακάλυψη παραπέμπει σε ένα αινιγματικό είδος προγόνων μας, που συνδύαζαν αρχαϊκά και σύγχρονα ανατομικά χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάρεν Κέρνοου του αυστραλιανού πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας και τον καθηγητή Τζι Σουεπίνγκ του κινεζικού αρχαιολογικού Ινστιτούτου Γιουνάν, εκτιμούν ότι οι εν λόγω άνθρωποι, που προσωρινά ονομάστηκαν «άνθρωποι του Σπηλαίου του Κόκκινου Ελαφιού», καθώς έτσι ονομάζεται η τοποθεσία όπου ανακαλύφθηκαν, ζούσαν δίπλα-δίπλα με τους ανατομικά σύγχρονους προγόνους των Κινέζων, οι οποίοι μόλις άρχιζαν να αναπτύσσουν τη γεωργία.

Οι επιστήμονες είναι ακόμα διστακτικοί να ταξινομήσουν τα απολιθώματα, που ανήκουν σε τουλάχιστον τέσσερα άτομα, λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια εκδοχή είναι ότι πρόκειται για κάποιο αρχαιότερο αυτόχθονο άγνωστο είδος του γένους Homo που εξελίχθηκε στην Ασία και κατάφερε να επιβιώσει έως το τέλος της εποχής των παγετώνων, πριν από περίπου 11.000 χρόνια.

Εναλλακτικά, κατά τον Ντάρεν Κέρνοου, ίσως πρόκειται για κάποια πρώιμη, άγνωστη ως τώρα, μετανάστευση σύγχρονων ανθρώπων (homo sapiens) από την Αφρική, οι οποίοι όμως δεν συνεισέφεραν γενετικά στους σημερινούς Κινέζους.

Μέχρι στιγμής, όλα τα απολιθώματα στην ανατολική ηπειρωτική Ασία αφορούν μόνο τον homo sapiens, γι’ αυτό η νέα ανακάλυψη, που δείχνει ένα άλλο είδος, θεωρείται σημαντική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ουσιαστικά η Ασία ήταν άδεια από «ξαδέλφια» μας μέχρι να φθάσουν εκεί οι σύγχρονοι πρόγονοί μας (homo sapiens) από την Αφρική και την Ευρώπη. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η πεποίθηση είναι ίσως λανθασμένη και τελικά προϋπήρχαν στην περιοχή άλλοι πρόγονοι του ανθρώπου.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, οι πιο γνωστές ανακαλύψεις ειδών πέρα από τον homo sapiens είναι δύο: οι Ντενίσοβαν της Σιβηρίας και οι «χόμπιτ» της Ινδονησίας.

Πηγή: ape/mpe

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης