Η κυβέρνηση της Ονδούρας αναγνώρισε χθες την Παλαιστίνη ως «ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια του Αραβικού Συνδέσμου και της Παλαιστινιακής Αρχής, να αποκτήσει η Παλεστίνη καθεστώς πλήρους μέλους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η κυβέρνηση του προέδρου, Πορφίριο Λόμπο, έλαβε την απόφαση αυτή, παρότι θέτει εν αμφιβόλω την μακρόχρονη συμμαχική της σχέση με εκείνη του Ισραήλ. Ο πρεσβευτής, μάλιστα, του Ισραήλ στην Ονδούρα, Ελιάχου Λόπες, δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί «ένα πλήγμα στην καρδιά του Ισραήλ».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ονδούρας, ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι «υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει τα πλήρη δικαιώματα του κράτους του Ισραήλ, να υπάρχει εντός ασφαλών συνόρων, που αναγνωρίζονται από την διεθνή κοινότητα».

Το γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ, αναγνώρισε επίσης την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος την Πέμπτη. Περίπου 120 χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος έως σήμερα.

Οι Παλαιστίνιοι, που ως τώρα παραμένουν υπό καθεστώς «παρατηρητή» στον ΟΗΕ, ανήγγειλαν πως θα επιδιώξουν την έγκριση «150 χωρών και πλέον», στη γενική συνέλευση του Οργανισμού την 20ή Σεπτεμβρίου για την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του παλαιστινιακού κράτους, που περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας, την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η προσπάθεια τους υποστηρίζεται από δεκάδες κράτη, με δεδομένο το αδιέξοδο της λεγόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, τάχθηκε επίσημα υπέρ της προσπάθειας τον Μάιο.

Όμως, το να παραχωρηθεί καθεστώς κράτους – μέλους στην Παλαιστίνη, προϋποθέτει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι θα ασκήσουν βέτο.

Στην κεντρική Αμερική, τέσσερις από τις επτά χώρες της περιφέρειας πλέον αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος. Πρόκειται για τις Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα, Σαλβαδόρ και Ονδούρα. Στη Νότια Αμερική, την αναγνωρίζουν ως κράτος όλες οι χώρες πλην Κολομβίας.