Ιδιοχείρως παρέδωσε την παραίτησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων Δημήτριος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο κ. Δημήτριος, που ταξίδεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να συναντήσει, με δικό του αίτημα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, έφτασε στις 11 το πρωί στο Φανάρι.
Μετά από μιάμιση ώρα αναμονή, ο κ. Δημήτριος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και του υπέβαλε την παραίτησή του, ταπεινωμένος και αναγκασμένος να αποχωρήσει, μετά από μία πολυετή διελκυστίνδα μεταξύ Φαναρίου και της ορθόδοξης κοινότητας στις ΗΠΑ από τη μία και του ιδίου από την άλλη, καθώς είχε κατηγορηθεί για κακή διαχείριση εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονταν για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης .
Ο Γέρων Δημήτριος, -αν και του ζητήθηκε επανειλημμένως- αρνήθηκε να παραδώσει την παραίτησή του στον Πατριάρχη, όπως είχαν πράξει οι προκάτοχοί του Ιάκωβος και Σπυρίδων, μετά από 20 συναπτά έτη παραμονής στον Αρχιεπισκοπικό θώκο.
Τα προβλήματα του αρχιεπισκόπου Δημητρίου άρχισαν να γίνονται αντιληπτά όταν αποκαλύφθηκε η κακοδιαχείρηση των οικονομικών της αρχιεπισκοπής με αποτέλεσμα την παραίτηση του τότε οικονομικού διευθυντού Τζέρρυ Δημητρίου .
Εκείνο που ενέτεινε την αρνητική εικόνα του αρχιεπισκόπου Δημητρίου προς το Φανάρι ήταν το γεγονός ότι καταγγέλθηκε κατάχρηση κάποιων κονδυλίων από αυτά που είχαν συγκεντρωθεί για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της αμερικάνικης μητρόπολης.
Μάλιστα έγινε οικονομική έρευνα στην οποία αποκαλύφθηκε πως 5 εκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τρέχοντα έξοδα της αρχιεπισκοπής ενώ τα χρήματα ήταν προορισμένα μόνο για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος που θεωρείται υπεύθυνος για την εκτόξευση του προϋπολογισμού της ανέγερσης του ναού (από 25 εκατομμύρια που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός έχει φθάσει στα 80 εκατομμύρια) έχει χρεωθεί απο το Φανάρι αλλά και από τους ισχυρούς παράγοντες της Ελληνοαμερικάνικης Ομογένειας την παύση των εργασιών λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Οι παράγοντες της αρχιεπισκοπής που έχουν δημιουργήσει ένα εξωτερικό ανεξάρτητο ταμείο υπό το όνομα «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» αρνούνται να προχωρήσουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για τη συνέχιση των εργασιών της ανέγερσης, αν δεν αποχωρήσει ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος καθώς διατείνονται πως έχει πλέον χαθεί η εμπιστοσύνη των ισχυρών οικονομικών παραγόντων στο πρόσωπό του.
Συγκεκριμένα, ο Τζόν Κατσιματίδης, πρώην αντιπρόεδρος του αρχιεπισκοπικού συμβουλίου, μεγιστάνας της ενέργειας και των οικοδομικών επενδύσεων έγραψε ανοικτή επιστολή στον Πατριάρχη μέσα απο την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας»:
Γράφει ο κ. Κατσιματίδης
«Έχω συμμετάσχει στα εκκλησιαστικά πράγματα σε όλη μου την ζωή.
Ως ιερόπαιδας, ως δωρητής σε αμέτρητες εκκλησίες, διακονίες και ιδρύματα, ως σύμβουλος, ως αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ως μετέχων στην ζωή της Αρχιεπισκοπής μας.
Υπηρέτησα και τους δύο Αρχιεπισκόπους πριν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και δεν έχω δει ποτέ χειρότερη κρίση από αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα. Απώλεια Αξιοπιστίας.
Δυστυχώς, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος διατηρεί την θέση του εις βάρος της Εκκλησίας.
Εχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να μπει ένα τέλος στην κρίση ηγεσίας της Εκκλησίας και διαχείρισης. Η οικονομική κακοδιαχείριση που έχει συμβεί είναι αδικαιολόγητη.
Ο Αγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν πρέπει να είναι το διαμάντι στην κορώνα μας. Αντίθετα είμαστε εθνική ντροπή.
Η Αρχιεπισκοπή έχει κακοδιαχειριστεί κεφάλαια, συντάξεις ιερέων και ένας Θεός ξέρει τι άλλο!
H Σχολή είναι σε κίνδυνο να κλείσει, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος αρνείται να παραιτηθεί, λέγοντας ότι θέλει να διορθώσει τα προβλήματα. Αλλά είναι αυτός ο οποίος ήταν επικεφαλής όταν αυτά τα προβλήματα συνέβησαν εξ αρχής!
Οταν σκέφτομαι τους αείμνηστους φίλους μου, Νικόλα Μπούρα (Nicholas Bouras) και Μιχάλη Τζαχάρη (Michael Jaharis) και πώς υποστήριξαν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, και πώς οι θυσίες τους σπαταλήθηκαν από έναν συνδυασμό απειρίας και υπερηφάνειας, νιώθω ντροπιασμένος που αυτό επετράπη να συνεχιστεί.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι 90 χρόνων και ό,τι καλό έκανε, τώρα ακυρώνεται από την άρνησή του να αποδεχθεί την ευθύνη και την επιθυμία του για την θέση και την δόξα, αλλά δεν υπάρχει δόξα στην αποτυχία.
Ολοι εμείς, κλήρος και λαϊκοί μαζί, είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία της Εκκλησίας μας.
Προσωπικώς γνωρίζω πολλούς που είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να βγουν εμπρός και να διορθώσουν τα προβλήματα.
Αλλά θα βγούμε εμπρός προ των ευθυνών μας όταν ο Αρχιεπίσκοπος αποδεχθεί την δική του ευθύνη για την κακή κατάσταση στην οποία είμαστε και παραιτηθεί.
Ακόμη και ο παραιτηθείς Πάπας Βενέδικτος είπε ότι ήταν ‘καθήκον’ του να αποσυρθεί από την Παποσύνη.
Σεβασμιώτατε, είναι καιρός να συνταξιοδοτηθείτε, κι αυτό πρέπει να γίνει πριν την Κληρικολαϊκή Συνέλευση.
Ας έχουμε ένα Νέο Ξεκίνημα για την Εκκλησία μας στην Αμερική την 4η Ιουλίου.
Τζον Κατσιματίδης
Πρώην αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου»
Το επίσημο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου έχει ως εξής:
«Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι σήμερον, Σάββατον, 4ην Μαΐου 2019, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Γέροντα Ἀμερικῆς κ. Δημήτριον, ὁ ὁποῖος ἐνημέρωσεν Αὐτόν ἐπί διαφόρων θεμάτων τῆς κατ΄αὐτόν θεοσώστου Ἐπαρχίας.
Ἐν συνεχείᾳ ἡ Α.Σεβασμιότης ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ὑπέβαλε γραπτῶς τήν παραίτησίν του ἐκ τοῦ θρόνου τῆς ἥν ἐπί εἰκοσαετίαν θεοφιλῶς ἐποίμανεν Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, τήν ὁποίαν ὁ Πατριάρχης θά φέρῃ ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου κατά τήν συνεδρίαν αὐτῆς τῆς προσεχοῦς Πέμπτης, 9ης Μαΐου.
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου»
Στη Σύνοδο που θα γίνει 9-11 Μαΐου αναμένεται να εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Η επόμενη σύνοδος στο Φανάρι αναμένεται να αποφασίσει την εκλογή του αρχιεπισκόπου Δημητρίου σε μία άλλη μητρόπολη της Μ. Ασίας, βάζοντας το τέλος της θητείας του στον αρχιεπισκοπικό θώκο της Αμερικής