Διπλασιασμό των ρύπων που εκπέμπει η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο σε διοξείδιο του άνθρακα, προβλέπουν οι ειδικοί.
Και μπορεί μεν η Κίνα να «πούλησε», ως σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τις προτάσεις της για τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, θα συνεχίσει όμως να εκπέμπει μαζικά, επί χρόνια, αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ανακοίνωσαν σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, η Κίνα, όμως, προανήγγειλε μείωση των εκπομπών ανά μονάδα του ΑΕΠ, την οποία οι ειδικοί ονομάζουν «ανθρακική ένταση».
Αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς, δηλώνουν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με το Νικ Μέιμπι, του βρετανικού κέντρου περιβαλλοντικών ερευνών E3G, πρόκειται για μικρή διαφοροποίηση, η οποία, ωστόσο, συνεπάγεται αρκετά σημαντικό επίπεδο εκπομπών. Σύμφωνα με το σχέδιο τη Κίνας, οι σημερινές εκπομπές, αντί να διπλασιασθούν, θα αυξηθούν κατά 50% περίπου.
Σύμφωνα με άλλους ειδικούς, το επίπεδο εκπομπών θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας κατά τα τελευταία χρόνια, από 8% έως 12%, ο οποίος φέτος αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι το όριο του 8%.
«Αυτό σημαίνει ότι με τον στόχο –που ανακοινώθηκε-, οι εκπομπές απλώς θα διπλασιασθούν», λέει ο Φρανκ Τζότζο, υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής του Australian National University.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μειώσει μέχρι το 2020 τις εκπομπές αερίων κατά 40% έως 45% ανά μονάδα του ΑΕΠ σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.
Αυτό επιτρέπει επίσης στην ασιατική χώρα, η οποία εξαρτάται κατά 70% από τον άνθρακα για τις ενεργειακές της ανάγκες, να μην θυσιάσει την ανάπτυξή της, διότι προτεραιότητά της, πράγμα που επαναλαμβάνει συνεχώς η ηγεσία της, παραμένει η ανάπτυξη, σε μια χώρα, όπου οι ανισότητες έχουν αυξηθεί και όπου εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι φτωχοί.
Κατά τον Φρανκ Τζότζο, το νέο σχέδιο φαίνεται ότι αποτελεί συνέχιση των προσπαθειών των τελευταίων ετών για περισσότερη ενεργειακή αποτελεσματικότητα και προσανατολισμό προς ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και προς την πυρηνική ενέργεια.
Ωστόσο, εάν οι οικολόγοι ζητούν περισσότερα, η κινεζική αναγγελία έγινε δεκτή σαν ένδειξη καλής θέλησης πριν από τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης σε δέκα ημέρες.
«Ολόκληρος ο κόσμος θα ήθελε να δει την Κίνα να δεσμεύεται ως προς ένα απόλυτο όριο, αλλά δεν θέλει να περιορίσει τις αναπτυξιακές της προοπτικές», λέει ο Τομ Γκρίντερ, ειδικός σε θέματα ενέργειας για την περιοχή της Ασίας του IHS Global Insight.
Ένας από τους κύριους διαπραγματευτές της Κίνας για το κλίμα, ο Σιέ Τζενχουά αρνήθηκε να κάνει σχόλιο, όταν ρωτήθηκε χθες για την πιθανότητα η Κίνα να φθάσει στο ανώτατο σημείο εκπομπών το 2020.
Εντούτοις, σύμφωνα με την Γιάνγκ Αϊλούν, επικεφαλής της εκστρατείας της Greenpeace για το κλίμα και την ενέργεια, για να επιτύχει τους στόχους της για το 2020, η Κίνα έχει ανάγκη από μια «ενεργειακή επανάσταση» και οφείλει «να αγωνισθεί κατά της εξάρτησής της από τον άνθρακα».
Διαβάστε επίσης:
Περικοπές στις εκπομπές αερίων υπόσχεται η Κίνα Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009
Κοπεγχάγη πάει η… Κίνα Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009