Νέα ένταση στο Αιγαίο προκαλεί η παράνομη έκδοση Navtex εκ μέρους της Τουρκίας για έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και τμήμα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα προέβη σε παράνομη δέσμευση σημείου όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου και ειδικότερα δέσμευσε το τεμάχιο «4» και τμήμα του τεμαχίου «5» για έρευνες του «Barbaros».
Η χρονική διάρκεια των ερευνών θα είναι από 18 Οκτωβρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή που δεσμεύτηκε από την Τουρκία εφάπτεται στα όρια των διεκδικήσεών της, με βάση την υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το sigmalive δημοσίευσε σχετικό χάρτη:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αυστηρή ανακοίνωση του State Department
Τη δική του απάντηση στο νέο σκηνικό έντασης που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο έδωσε το State Department, διαμηνύοντας προς την Άγκυρα ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».
Τη δική του απάντηση στο νέο σκηνικό έντασης που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο έδωσε το State DepartmentΑπαντώντας σε ερώτηση του ιστοτόπου Hellas Journal σχετικά με το γεγονός ότι νέα παράτυπη ναυτική οδηγία (Navtex) που εξέδωσε η Τουρκία περιλαμβάνει τμήματα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα.
Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ . Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να επιτευχθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο αξιωματούχος.