του Κώστα Μπετινάκη

Στις 4 Μαΐου η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την απόφαση 1644 κάτω από την «άχρωμη» επωνυμία «Κορεατικές προκλήσεις και εκσυγχρονισμός των αντιποίνων», με ψήφους 419-1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την εν λόγω απόφαση «πράξη πολέμου» εναντίον της Ρωσίας. Ο Konstantin Kosachev, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Γερουσίας, υπαινίχθηκε πως η απόφαση αυτή υποκρύπτει περισσότερα από την αύξηση των αντιποίνων εναντίον της Β. Κορέας.

Εκείνο που ενόχλησε τους Ρώσους είναι το τμήμα 104 της απόφασης που δίνει το δικαίωμα για «αμερικανική εποπτεία» σε λιμάνια και αεροδρόμια πέραν της Κορεατικής Χερσονήσου, της Κίνας, της Ρωσίας, της Συρίας και του Ιράν. Επισημαίνεται ότι αναφέρονται τρία ρωσικά λιμάνια (Nakhodka, Vanino, και Vladivostok).

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ο υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας μπορεί να δώσει εντολή, ώστε να ενεργοποιηθεί το «Κέντρο Αυτόματων Στόχων» και να γίνει έρευνα σε σκάφη που έχουν προσεγγίσει στα λιμάνια αυτά, δίνοντας δικαίωμα ακόμη και κατάσχεσης. Αυτό προκάλεσε «κόκκινο συναγερμό» στη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελπίζουμε το άρθρο αυτό να μην τεθεί σε εφαρμογή, επειδή η εφαρμογή του δικαιολογεί σενάριο ”αναγκαστικών επιθεωρήσεων” από αμερικανικά πολεμικά σκάφη -κάτι που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου» δήλωσε ο Kosachev στο Sputnik News.

Για να προσθέσει ο Ρώσος αξιωματούχος ότι «ουδεμία εξουσιοδότηση έχουν οι ΗΠΑ για την εφαρμογή οποιασδήποτε απόφασης του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, ξεπερνώντας τον διεθνή νόμο».

Αλλά αυτό αποτελεί ακόμη ένα κεφάλαιο που περιγράφει την επιδείνωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, σε επίπεδα που θυμίζουν την Ψυχροπολεμική περίοδο, με ανοικτά όλα τα επικίνδυνα επακόλουθα.

Κι όλα αυτά για να ξεπεράσει ο πρόεδρος Τραμπ τις κατηγορίες που έχει δεχθεί από τα αμερικανικά συστημικά ΜΜΕ, ότι «ενισχύθηκε προεκλογικά ποικιλοτρόπως από τη Ρωσία για να κερδίσει την προεδρία».

Άμεση και εντονότατη ήταν και η αντίδραση του Andrey Krasov, πρώτου αντιπροέδρου της Αμυντικής Επιτροπής της ρωσικής Κάτω Βουλής: «Ποιος μπορεί να δώσει στους Αμερικανούς παρόμοιες αρμοδιότητες και τη δυνατότητα να ελέγχουν λιμάνια της χώρας μας; Ούτε η Ρωσία ούτε κάποιος διεθνής οργανισμός ζήτησε από την Ουάσινγκτον να κάνει κάτι τέτοιο. Πρόκειται για μη φιλική ενέργεια των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της, και θα λάβει την απαιτούμενη συμμετρική απάντηση. Οι ένοπλες δυνάμεις μας και ειδικότερα ο ρωσικός στόλος διαθέτουν τα μέσα να εμποδίσουν και να τιμωρήσουν όποιον τολμήσει να εισέλθει στα χωρικά μας ύδατα».

Ο Vladimir Baranov, υπεύθυνος της γραμμής των οχηματαγωγών πλοίων που ενώνουν τη γραμμή Βλαδιβοστόκ με το βορειοκορεατικό λιμάνι Rajin, δήλωσε στο Sputnik News ότι «πρόκειται για αμερικανική μπλόφα, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι ελέγχουν τον κόσμο. Για τον έλεγχο των ναυτικών εγγράφων των πλοίων μας απαιτείται άδεια από τις ρωσικές λιμενικές αρχές».

Επαναφορά του πυρηνικού κινδύνου

Η νέα κρίση που διαμορφώνεται στις αμερικανορωσικές σχέσεις επανέφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα της εγκατάστασης αντιβαλλιστικών πυραύλων κοντά στα ευρωπαϊκά ρωσικά σύνορα.

Έρευνα του Google αποκαλύπτει ότι «η ατμόσφαιρα προκαλεί κατάσταση συναγερμού» και επισημαίνει ότι η επίμαχη απόφαση της Βουλής δημοσιεύθηκε μόνον στους «Times-Gazette» του Ashland στο Οχάιο και ουδεμία αναφορά έγινε από τον συστημικό Τύπο ή την αμερικανική τηλεόραση ή τα ευρωπαϊκά, καναδικά και αυστραλιανά ΜΜΕ, αλλά μόνον από το ρωσικό RT.com και διαδικτυακούς τόπους.

Εναπόκειται πλέον στην αμερικανική Γερουσία να αποφασίσει, μια και το επίμαχο νομοσχέδιο βρίσκεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων. Τα μέλη της θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τις επικίνδυνες επιπτώσεις από την ενδεχόμενη απόπειρα εφαρμογής διατάξεών του πριν το εγκρίνουν ή το απορρίψουν για το καλό όχι μόνο των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, αλλά γενικότερα του υπόλοιπου κόσμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης