Στις 4 Αυγούστου κατά την έναρξη επίσκεψης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper δήλωσε ότι «ευνοεί την ανάπτυξη ενδιάμεσων συμβατικών πυραύλων σε διάφορες τοποθεσίες της Ασίας-Ειρηνικού μέσα σε λίγους μήνες για να αντιμετωπισθούν φαινόμενα όπως η επιθετική, αποσταθεροποιητική συμπεριφορά που αντιμετωπίζουμε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».
Το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, συνοδευόμενο από άλλα πλοία του στόλου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών πλοίων USS Chancellorsville και USS Antietam, αγκυροβόλησε στο δεύτερο λιμάνι της Μανίλα την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων την Τετάρτη, μετά από προηγούμενη ανάλογη επίσκεψη πριν ένα χρόνο, αναφέρει ο ιστότοπος «Rappler».
«Ο επίσημος σκοπός που ο πολεμικός στολίσκος Ronald Reagan Carrier Strike επισκέπτεται τη Μανίλα είναι ένα διάλειμμα από «τα καθήκοντα περιπολίας», προσφέροντας στα πληρώματα (περισσότερα από 5.000) να συμμετάσχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις που τονίζουν τους διμερείς δεσμούς», ανακοίνωσε το Αμερικανικό Πολεμικό ΝΑυτικό
Σε ενημέρωση επί του πολεμικού πλοίου, ο διοικητής της ομάδας υποναύαρχος Karl Thomas, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, τονίζοντας ότι «μέρος της απάντησης της Ουάσινγκτον στην ασταθή κατάσταση είναι η ναυτική της παρουσία».
«Η ομορφιά αυτού του στολίσκου είναι ότι παρέχει μεγάλη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή αυτή, μας επιτρέπει να βγαίνουμε εκεί και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου αυτά τα είδη διαφορών μπορούν να λυθούν με ειρηνικό τρόπο”, δήλωσε ο Thomas.
«Στόχος μας είναι να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να μπορούν να ταξιδεύουν και να λειτουργούν όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο και νομίζω ότι το κάνουμε αυτό αρκετά αποτελεσματικά», πρόσθεσε.
ΗΠΑ-Κίνα εντάσεις
Η επίσκεψη της αμερικανικής ναυτικής ομάδας κρούσης έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αμερικανικού υπουργού Άμυνας Mark Esper.
Ο Έσπερ δήλωσε ότι θέλει να αναπτύξει συμβατικούς πυραύλους ενδιάμεσου εύρους σε διάφορες τοποθεσίες της Ασίας-Ειρηνικού εντός μηνών, καθώς οι ΗΠΑ αποχώρησαν επισήμως την περασμένη εβδομάδα από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Ενδιάμεσης Συγκράτησης. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Κίνα αποσταθεροποιούσε τον Ινδο-Ειρηνικό και χρέωσε το Πεκίνο με «επιθετική οικονομική πολιτική», «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας» και «εξοπλισμό των παγκόσμιων κοινωνιών».
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κανένα έθνος δεν μπορεί ή δεν πρέπει να κυριαρχήσει στον Ινδο-Ειρηνικό και εργαζόμαστε παράλληλα με τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε τις πιεστικές ανάγκες ασφάλειας της περιοχής», δήλωσε ο Esper στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.
Δηλώσεις όμως που τροφοδότησαν την ήδη έντονη ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο καθώς πραγματοποιούν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο.
Η Κίνα έπσυσε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του αμερικανού υπουργού Άμυνας ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, απορρίπτοντας τις παρατηρήσεις «ως ανεύθυνη μεταβίβαση ευθύνης» και επανέλαβε «τον καθαρά αμυντικό χαρακτήρα της στρατιωτικής εμπλοκής του Πεκίνου».
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Χουνίγκι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για έντονη ανάμειξη στις υποθέσεις των χωρών Ασίας-Ειρηνικού και προσπάθησε να δημιουργήσει σφήνα μεταξύ τους, προωθώντας την αποκαλούμενη “στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού” ενισχύοντας ταυτόχρονα την στρατιωτική εξάπλωση και ενισχύοντας τις στρατιωτικές συμμαχίες στην περιοχή.
Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων εξέφρασε πρόσφατα τη άποψη της για την Κίνα, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας των Φιλιπίνων Delfin Lorenzana να χαρακτηρίζει τις πράξεις της Κίνας στη Δυτική Φιλιππίνων ως «εκφοβισμό» και τη Μανίλα να αναγνωρίζει ανοικτά ότι επωφελείται από την προώθηση της Ουάσιγκτον για ελευθερία πλοήγησης στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς του κόσμου, με την επιφύλαξη αρκετών αλληλεπικαλυπτόμενων εδαφικών διαφορών, στις οποίες εμπλέκονται οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Κίνα, το Μπρουνέι, η Ταϊβάν και η Μαλαισία.
Περίπου το 80% των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας φθάνουν μέσω των στενών της Malacca, στην Ινδονησία, και στη συνέχεια πλέουν στη θάλασσα της Νότιας Κίνας για να φτάσουν στην Κίνα.
Οι ΗΠΑ στέλνουν τακτικά τα πολεμικά σκάφη τους στην περιοχή για να πραγματοποιούν τις λεγόμενες αποστολές «ελευθερίας πλοήγησης». Το Πεκίνο τις θεωρεί προκλητικές κινήσεις και παρότρυνε την Ουάσινγκτον να σταματήσει αυτή την πρακτική.
Αμερικανικά και τα ρωσικά πολεμικά πλοία σχεδόν συγκρούονται στον Ειρηνικό
Τον Ιούνιο, το CNN έγραφε: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ρωσικοί ναυτικοί βρίσκονται σε αντίθεση και την τελευταία στιγμή αποτράπηκε προφανής σχεδόν σύγκρουση στον Ειρηνικό, με κάθε μρτιά να κατηγορεί την άλλη.
Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Ρωσίας βρέθηκαν σε απόσταση κάπου μεταξύ 50 ποδιών και 165 ποδιών μεταξύ τους, σύμφωνα με τις δύο αντιτιθέμενες εκθέσεις, και οι δύο στόλοι ισχυρίστηκαν ότι τα πλοία τους «αναγκάστηκαν να εκτελέσουν ελιγμούς έκτακτης ανάγκης για να αποφευχθεί η σύγκρουση, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί σε βίντεο και μια εικόνα του γεγονότος από το CNN.
Στο βίντεο που τραβήχτηκε από το αμερικανικό πλοίο, τα δύο πλοία έρχονται τόσο κοντά ώστε να φαίνονται Ρώσοι ναυτικοί να κάνουν ηλιοθεραπεία στην πρύμνη του σκάφους τους.
Σαν «αδελφάκια» να πλέουν δίπλα – δίπλα αμερικανικό και ρωσικό αντιτορπιλικά, όπως δείχνει η φωτο του CNN.
Το ρωσικό ναυτικό αμφισβήτησε το χαρακτηρισμό του ναυτικού επεισοδίου από το αμερικανικό ναυτικό ως «ανασφαλές».
Το ρωσικό αντιτορπιλικό Admiral Vinogradov πλησιάζει σε λιμάνι για να συμμετάσχει σε κοινά ρωσο-κινεζικά ναυτικά γυμνάσια τον Απρίλιο.
Πληροφορίες από Sputnik – CNN
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης