Του Κώστα Μπετινάκη

Η άφιξη αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στη Νότια Κορέα, τύπου νυχτερίδας Β-2 με πυρηνικές δυνατότητες, δημιούργησε την απορία, αν η νέα πρόεδρος στη Σεούλ, Παρκ Γκεούν Χίε, έχει κατά νου πως ο πατέρας της δολοφονήθηκε από τη σφαίρα του επικεφαλής της CIA στη Ν. Κορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί σύντομη ιστορική καταγραφή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη χώρα της «Πρωινής Ηρεμίας». Σειρά από άγριες επιθέσεις, κατακτήσεις και χειραγώγηση πολιτικών προσωπικοτήτων από την πλέον σύγχρονη λευκή αποικιοκρατική δύναμη:

19 Ιουνίου 1871: Ο ναύαρχος Ρόντζερς, επικεφαλής μοίρας πέντε πολεμικών σκαφών και αποβατικής δύναμης 1.230 ανδρών, επιτίθεται εναντίον του φρουρίου Κάνγουα-ντο, σκοτώνει 350 Κορεάτες υπερασπιστές του και καταλαμβάνει το νησί χάνοντας μόλις τρεις άνδρες. Υποχρεώνεται, όμως, να οπισθοχωρήσει στην Κίνα, όταν ο κορεατικός στρατός στέλνει ενισχύσεις με σύγχρονα όπλα, για να ανακαταλάβει το νησί.

1905: Ο πρόεδρος Ρούσβελτ διακόπτει όλες τις σχέσεις με τους Κορεάτες, διαγράφοντας τα κορεατικά αρχεία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετονομάζοντάς τα σε «ιαπωνικά», αναγνωρίζοντας έμμεσα την 40χρονη κατάκτηση της Κορέας από την Ιαπωνία, που έχει απαγορεύσει στους Κορεάτες ακόμα και τη χρήση της κορεατικής γλώσσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1918: Ο πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον αναγνωρίζει επίσημα την Κορέα ως έδαφος της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας, αρνούμενος να δεχθεί αντιπροσωπείες Κορεατών και Βιετναμέζων που επιδίωκαν αποκατάσταση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.

8 Σεπτεμβρίου 1945: αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνοδευόμενοι από μονάδες αμερικανικού στρατού φθάνουν στην Κορέα, καταργώντας την κυβέρνηση της Κορεατικής Λαϊκής Δημοκρατίας, που είχε δημιουργηθεί μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου, σχεδόν έναν μήνα μετά την υπογραφή της παράδοσης της Ιαπωνίας.

1946-1949: Οι ΗΠΑ κηρύσσουν πόλεμο εναντίον του λαϊκού κινήματος στην Κορέα, κάτω του 38ου παραλλήλου, με αποτέλεσμα να εξοντωθούν περί τους 200.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που θεωρήθηκαν ότι δεν υπακούουν στις επιταγές της Επιτροπής «Αλήθειας και Συμφιλίωσης» που είχε δημιουργήσει η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας. Μόνο στη νήσο Τσετζού, εξοντώθηκαν 60.000 από τους 300.000 κατοίκους της, ενώ άλλοι 40.000 την εγκατέλειψαν διασχίζοντας τη θάλασσα που τους χώριζε από την Ιαπωνία, δύο χρόνια πριν οι Κορεάτες από τον Βορρά εισβάλλουν στον Νότο.

28 Ιουνίου 1950: Οι ΗΠΑ επιτίθενται από αέρα, θάλασσα και με χερσαίες δυνάμεις εναντίον του εισβάλλοντος στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας της (Βόρειας) Κορέας, που είχε κατορθώσει να ενοποιήσει τη χερσόνησο μέσα σε διάστημα πέντε εβδομάδων (εκτός από το υπερασπιζόμενο από τους Αμερικανούς λιμάνι του Πουσάν. Τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη ισοπέδωναν σχεδόν κάθε πόλη που είχε καταληφθεί από τα στρατεύματα των Βορειοκορεατών -για να ζητήσει πρόσφατα συγγνώμη για την τραγωδία εκείνη. Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορηθεί τότε και για τη χρήση χημικών όπλων.


Ο στρατηγός Μακ Άρθουρ

1953-2013: Οι ΗΠΑ, ως παγκόσμια κυρίαρχη δύναμη και με τη βοήθεια των ελεγχόμενων δυτικών Μέσων, επιβάλλει μέσω ΟΗΕ οικονομικά αντίποινα στη Βόρεια Κορέα, με την επίκληση διάφορων προφάσεων, με τελευταία τις δοκιμές πυρηνικών όπλων από την Πιονγιάνγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης