Με καλυμμένα στόματα και πανό στα οποία αναγράφονταν «η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα» αλβανοί δημοσιογράφοι διαδήλωσαν μπροστά από τη βουλή στα Τίρανα κατά του νέου νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Έντι Ράμα. Λίγες ώρες αργότερα και μετά από έντονες συζητήσεις, το κοινοβούλιο έδωσε πράσινο φως στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο. Για «μαύρη μέρα» έκανε λόγο ο γνωστός αλβανός καθηγητής μέσων ενημέρωσης Άρταν Φούγκα.

Ο νέος νόμος επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. Η αρμόδια υπηρεσία ΑΜΑ αποκτά, από εδώ και στο εξής, περισσότερες εξουσίες και είναι πλέον σε θέση να ζητήσει από ιστοσελίδες διαγραφή αναρτήσεων, αν κατά την εκτίμησή της, περιέχουν ψευδείς ειδήσεις. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορεί πλέον να επιβάλλει πρόστιμα έως και 6.500 ευρώ ή ακόμα και να «κατεβάζει» την ιστοσελίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΧΣ: «Περιορίζεται σημαντικά η ελευθερία του Τύπου»

«H δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα»

Στη βουλή ο αλβανός πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του ότι στόχος του νόμου είναι να δημιουργηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να «τιθασευτεί η ζούγκλα», εννοώντας προφανώς τον μεγάλο αριθμό διαδικτυακών ενημερωτικών μέσων. Σύμφωνα με τον Έντι Ράμα ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ κατατέθηκε στο κοινοβούλιο μετά από συνεννόηση με τον εντεταλμένο του ΟΑΣΕ Χαρλέμ Ντεζίρ, ο οποίος έγραψε στο twitter ότι ο νέος νόμος συνάδει με διεθνή στάνταρ. Παράλληλα ο κ. Ντεζίρ υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές για να διασφαλιστεί ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί ορθά και χωρίς μεροληψίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλεξάντερ Τσιπά, επικεφαλής της Αλβανικής Δημοσιογραφικής Ένωσης (UGSH) εκτιμά ωστόσο μιλώντας στην DW ότι ο νέος νόμος συνιστά προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ, διότι δίνει τη δυνατότητα στην αρμόδια αρχή να εξελιχθεί σε υπηρεσία λογοκρισίας. Από την πλευρά της η Κριστίνα Βόκο από το Βαλκανικό Δίκτυο Αποκαλυπτικής Δημοσιογραφίας (BIRN) προειδοποιεί για φαινόμενα αυτολογοκρισίας των ανθρώπων του Τύπου: «Όταν οι δημοσιογράφοι φοβούνται την επιβολή προστίμων που υπερβαίνουν κατά πολύ το μηναίο τους εισόδημα τότε τίθεται σε κίνδυνο η σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση της κοινής γνώμης», δηλώνει στην DW. Η μόνη ελπίδα των αλβανικών δημοσιογραφικών συνδέσμων είναι να μην επικυρωθεί ο νόμος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ίλιρ Μέτα.

Τροπολογίες στο νομοσχέδιο ζήτησε πριν την ψήφισή του και το γερμανικό υπ. Εξωτερικών. Σε σχετική ερώτηση της DW απαντά ότι «χαιρετούμε τις εποικοδομητικές προτάσεις του εντεταλμένου του ΟΑΣΕ στο νομοσχέδιο», υπογραμμίζοντας ότι είναι «καθοριστικής σημασίας οι νόμοι να συνάδουν με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο». Λιγότερη διπλωματική είναι η ανακοίνωση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, στην οποία σημειώνεται ότι «η μεταρρύθμιση αυτή περιορίζει σημαντικά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Αλβανία».

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης