Η κυβέρνηση της Αλβανίας επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από τα Τίρανα να γίνει στην αλβανική επικράτεια μέρος της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Την ίδια ώρα διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται όμως μόνο στον δρόμο, καθώς αντίθετοι με αυτό το ενδεχόμενο έχουν εμφανιστεί και συγκυβερνώντες βουλευτές. Το σχέδιο για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, στο οποίο κατέληξαν η Δαμασκός και η διεθνής κοινότητα στη βάση της συμφωνίας Ρωσίας – ΗΠΑ, προβλέπει εξουδετέρωση του αποθέματος των χημικών όπλων έως τα μέσα του 2014 (σ.σ.: 30 Ιουνίου).

Μέχρι στιγμής, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW), ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία στη Συρία, έχει βεβαιώσει την καταστροφή του συριακού εξοπλισμού παραγωγής χημικών όπλων. Έτσι, η Δαμασκός έχει χάσει την ικανότητα να κατασκευάζει νέα όπλα και τώρα απομένει το δυσκολότερο μέρος της συμφωνίας, δηλαδή η εξουδετέρωση των 1.000 τόνων αποθεμάτων.

Ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα επιβεβαίωσε πως «μας έχουν προσεγγίσει οι ΗΠΑ» για να γίνει μέρος της καταστροφής σε αλβανικό έδαφος. «Δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση και η όποια απόφαση θα παρθεί με διαφάνεια και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα συμφέροντα της Αλβανίας» τόνισε ο Μέτα.

Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αυτό. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν το «Όχι στα χημικά όπλα», ενώ οι ομιλητές της συγκέντρωσης, κυρίως από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανέφεραν πως η Αλβανία δεν έχει τις υποδομές να φέρει εις πέρας με ασφάλεια την εξουδετέρωση και «δεν μπορεί να γίνει σκουπιδοτενεκές» – όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Συμμαχία εναντίον της Εισαγωγής Αποβλήτων».

Διάφορες χώρες έχουν αναφερθεί ως πιθανός τόπος για την εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Ανάμεσά τους, εκτός από την Αλβανία, είναι η Γαλλία και το Βέλγιο, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του βελγικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η Νορβηγία είχε επίσης προσεγγιστεί «διερευνητικά», αλλά το Όσλο αρνήθηκε.