Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα άλλους τρεις βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου διηπειρωτικού ICBM, η δοκιμή του οποίου πάντως «απέτυχε» κατά με τις παρατηρήσεις του νοτιοκορεάτικου στρατού, την επομένη της ομοβροντίας-ρεκόρ πυραύλων, που ανέβασε κατακόρυφα την ένταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ, τρεις πύραυλοι, δύο μικρού βεληνεκούς, κατόπιν ένας ICBM, εκτοξεύθηκαν νωρίτερα σήμερα προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας, ή θάλασσα της Ιαπωνίας.

«Η δοκιμή ενός ICBM από τη Βόρεια Κορέα μοιάζει να κατέληξε σε αποτυχία» κατά το δεύτερο στάδιο αποκόλλησης τμήματος του πυραύλου, ανέφερε πηγή προσκείμενο στο νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο.

Κατά τη Σεούλ, ο πύραυλος κάλυψε απόσταση 760 χιλιομέτρων, έφθασε σε μέγιστο υψόμετρο 1.920 χιλιομέτρων και έφθασε σε μέγιστη ταχύτητα 15 Μαχ (σ.σ. 15 φορές η ταχύτητα του ήχου). Οι άλλοι δύο πύραυλοι κάλυψαν απόσταση περίπου 330 χλμ. με ταχύτητα 5 Μαχ και έφθασαν σε μέγιστο υψόμετρο 70 χιλιομέτρων.

Οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στο νοτιοκορεάτικο νησί Ουελένγκ, 120 χιλιόμετρα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Ενεργοποιήθηκε επίσης σύστημα συναγερμού στην Ιαπωνία, ωστόσο —αντίθετα με ό,τι ανέφεραν αρχικά οι αρχές— ο πύραυλος δεν πέρασε πάνω από το αρχιπέλαγος. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα, «ξαφνικά χάθηκε πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας».

«Οι συνεχείς ομοβροντίες πυραύλων τη μια μέρα μετά την άλλη είναι εξοργιστική και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», τόνισε από την πλευρά του ο Iάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Η εκτόξευση του του ICBM «υπογραμμίζει την ανάγκη όλες οι χώρες να εφαρμόζουν πλήρως τις συναφείς κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε από την πλευρά του σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Την 4η Οκτωβρίου, βορειοκορεατικός βαλλιστικός πύραυλος πέταξε πάνω από την ιαπωνική επικράτεια, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια.

Χθες Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε 23 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου ενός που πέρασε τη «γραμμή του βορείου ορίου» (Northern Limit Line, NLL, τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα) και έπεσε στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στις δυο Κορέες, στα διεθνή χωρικά ύδατα μεν, αλλά σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από τις νοτιοκορεατικές ακτές.

Η θέση της Σεούλ

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στη Σεούλ, επρόκειτο για την πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας (1953) που βορειοκορεατικός πύραυλος έπεσε τόσο κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ έκρινε χθες ότι η εκτόξευση αυτή αποτελούσε «εισβολή» στο έδαφος της χώρας του. Οι αρχές έκλεισαν αρκετούς αεροδιάδρομους πάνω από την ανατολική θάλασσα, για να εγγυηθούν την «ασφάλεια των επιβατών (στα αεροσκάφη) της γραμμής προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία».

Κατόπιν, ο στρατός της Βόρειας Κορέας προχώρησε σε κάπου εκατό βολές του πυροβολικού κοντά στα σύνορα, ανατολικά της χερσονήσου. Η Νότια Κορέα αντέδρασε εκτοξεύοντας τρεις πυραύλους αέρος-επιφανείας προς τη θάλασσα, κοντά στη ζώνη όπου προσθαλασσώθηκε ο ένας από τους βορειοκορεατικούς πυραύλους.

Η επίδειξη δύναμης της Πιονγκγιάνγκ καταγράφηκε ενώ η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν τα μεγαλύτερα αεροπορικά γυμνάσια της ιστορίας τους στην περιοχή.

Σήμερα, οι δύο σύμμαχοι ανακοίνωσαν πως παρατείνουν την άσκηση «Vigilant Storm», «λόγω των πρόσφατων προσκλήσεων του Βορρά», σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού επιτελείου.

Η Βόρεια Κορέα θεωρεί αυτού του τύπου τις στρατιωτικές ασκήσεις γενική πρόβα εισβολής στο έδαφός της με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πρόκειται για «επιθετικά και προκλητικά» γυμνάσια, διεμήνυσε η Πιονγκγιάνγκ, απειλώντας τις δύο χώρες ότι «θα πληρώσουν το πιο φρικιαστικό τίμημα στην ιστορία».

Ουάσιγκτον και Σεούλ προειδοποιούν εδώ και μήνες πως η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, που θα είναι η 7η στην ιστορία της και η πρώτη έπειτα από πέντε χρόνια.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν υιοθέτησε νέο δόγμα, που κηρύσσει «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμη της χώρας, που σημαίνει ότι αποκλείονται μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της, και τονίζει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να χρησιμοποιήσει προληπτικά πυρηνικά όπλα.

Η ανακοίνωση πως υιοθετήθηκε το νέο δόγμα ακολουθήθηκε από μακρά σειρά πυραυλικών δοκιμών, που παρουσιάστηκαν από την Πιονγκγιάνγκ ως προσομοιώσεις πληγμάτων με «τακτικά πυρηνικά» όπλα.

Τον Μάρτιο, η Βόρεια Κορέα έβαλε τέλος στο μορατόριουμ που είχε επιβάλει η ίδια στον εαυτό της το 2017 ως προς τις δοκιμές ICBMs, όμως έκτοτε αρκετές δοκιμές ήταν αποτυχημένες.

Τον ίδιο μήνα δοκιμάστηκε πύραυλος Hwasong-17, που θεωρείται ο ισχυρότερος ICBM που έχει σχεδιαστεί από την Πιονγκγιάνγκ, όμως εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του. Και, τον Μάιο, το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο έκανε επίσης λόγο για αποτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.