Άλλος ένας ομαδικός τάφος, ο τρίτος μέχρι τώρα, εντοπίστηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του Ο.Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, καταγγέλλοντας τις δολοφονίες πολιτών και την ενέδρα στην οποία έπεσαν χθες κυανόκρανοι.

Σύμφωνα με την Πιλάι, οι Αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού απαγόρευσαν σε αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών να προσεγγίσουν σε τρεις περιοχές, μεταξύ των οποίων και ένας ομαδικός τάφος, στον οποίο υπολογίζεται ότι έχουν ενταφιαστεί 80 άνθρωποι.

Από τις 28 Νοεμβρίου 2010, την ημέρα των προεδρικών εκλογών, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα αυτή, ενώ τουλάχιστον 25.000 κατέφυγαν στη γειτονική Λιβερία, φοβούμενοι κλιμάκωση της βίας.

«Ανησυχώ πολύ τώρα που βρέθηκε και τρίτος ομαδικός τάφος. Όχι μόνο στον δικό μου εκπρόσωπο αλλά και στον εκπρόσωπο του Ο.Η.Ε. απαγορεύτηκε η πρόσβαση στους ομαδικούς τάφους» είπε η Πιλάι σε συνέντευξη που παραχώρησε από τη Γενεύη. Ο τρίτος ομαδικός τάφος λέγεται ότι βρίσκεται στην Ισιά, κοντά στην Νταλόα, όμως ο Ο.Η.Ε. δεν έχει καταφέρει ακόμη να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές.

Η Πιλάι κατήγγειλε, επίσης, την επίθεση που δέχθηκαν κυανόκρανοι του Ο.Η.Ε. από δυνάμεις πιστές στον Λοράν Γκμπαγκμπό το βράδυ της Τρίτης στο Αμπιτζάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις στρατιώτες.

«Αυτό που ελπίζαμε όλοι, μια διευθέτηση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων, κινδυνεύει να μη γίνει επειδή ο κύριος Γκμπαγκμπό εξοπλίζει τους υποστηρικτές του που θα κυκλοφορούν σκοτώνοντας και στήνοντας ενέδρες στους στρατιώτες του Ο.Η.Ε.» πρόσθεσε.

Στις 31 Δεκεμβρίου, η Πιλάι είχε αποκαλύψει ότι προειδοποίησε τον Γκμπαγκμπό και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματικούς της Ακτής Ελεφαντοστού πως μπορεί να κατηγορηθούν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτό έπρεπε να γίνει, όπως γνωρίζετε υπηρέτησα στο δικαστήριο για τη Ρουάντα και γι’ αυτό με ενδιαφέρει να ληφθούν άμεσα μέτρα, για να εμποδιστεί μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές εκκαθαρίσεις. Το ερώτημα που συζητείται τώρα στα Ηνωμένα Έθνη είναι η ανάγκη στρατιωτικής παρέμβασης και όχι μόνο για να προστατευθούν οι κυανόκρανοι» κατέληξε.