Ο προσωρινός απολογισμός του ναυαγίου που σημειώθηκε κοντά στις ακτές της Καλαβρίας, είναι 60 νεκροί – ανάμεσά τους παιδιά και ένα νεογέννητο βρέφος – και 80 διασωθέντες. Σύμφωνα όμως με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τους εκατό.

Όπως διηγήθηκαν οι διασωθέντες στους άνδρες της ιταλικής αστυνομίας, το πλεούμενο μήκους 20 μέτρων – στο οποίο επέβαιναν περίπου 200 ναυαγοί – προσέκρουσε σε βράχια και αμέσως μετά κόπηκε στα δυο. Οι γιατροί που παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, δήλωσαν ότι μέρος των διασωθέντων φέρει εγκαύματα σε πολλά σημεία του σώματος. Το πλεούμενο είχε αναχωρήσει από την Σμύρνη πριν τέσσερις ημέρες. Είκοσι δυο διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο – έντεκα είναι ανήλικα – και τουλάχιστον ένας είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση. 

 

 

 

«Η τραγωδία αυτή πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνίες όλης της ΕΕ με τις χώρες αναχώρησης των μεταναστών. Πρέπει να αυξηθούν οι βοήθειες, με την επίγνωση ότι τα χρήματα δεν πρέπει να δίνονται σε δικτάτορες ή σε όποιον δεν τα χρησιμοποιεί υπέρ της ανάπτυξης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταϊάνι.

«Πρέπει να γίνουν συμφωνίες για να σταματήσουν οι αναχωρήσεις, και αυτό δεν προϋποθέτει μόνο έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων των χωρών αυτών. Ελπίζω, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για ένα ιταλικό νάζι», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Τι αναφέρει η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της με τίτλο «άλλο ένα προσφυγικό δράμα στις ιταλικές ακτές»

Συνέβη σε πολύ μικρή απόσταση από την ξηρά, στην περιοχή Στεκάτο, κοντά στην πόλη Κρότωνα του ιταλικού Νότου. Η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας έσωσε πάνω από ογδόντα ανθρώπους, κάποιοι, μπόρεσαν να φτάσουν μέχρι την ακτή κολυμπώντας. Πολλά παιδιά, όμως – ανάμεσά τους και ένα νεογέννητο – δεν τα κατάφεραν. Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, ο συνολικός αριθμός των «απελπισμένων της θάλασσας» που επέβαιναν στο πλοιάριο, φέρεται να έφτανε τους διακόσιους πενήντα. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι πρόκειται για το πιο δραματικό ναυάγιο του 2023.

Οι έρευνες, για τον εντοπισμό επιζώντων, συνεχίζονται, με ταχύπλοα και ελικόπτερα του λιμενικού και της οικονομικής αστυνομίας Guardia di Finanza. Οι ιταλικές αρχές και ο Ερυθρός Σταυρός έκαναν γνωστό ότι οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες προέρχονταν από το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.  

Πού είναι η Ευρώπη;

«Η Καλαβρία, σήμερα πενθεί, αλλά πού είναι η Ευρώπη, η οποία θα έπρεπε να εγγυηθεί την ασφάλεια και την νομιμότητα;», διερωτήθηκε πριν λίγο, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καλαβρίας Ρομπέρτο Οκιούτο. Παράλληλα, όμως, σχολιαστές της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, τόνισαν ότι δεν έχει νόημα, αυτή την στιγμή, να επιχειρείται μια άτοπη απόδοση ευθυνών.

Ο δε Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, τόνισε ότι πρόκειται για μια «τεραστίων διαστάσεων τραγωδία» η οποία δείχνει ότι «πρέπει να σταματήσουν οι αναχωρήσεις των παράτυπων μεταναστών» και να καταπολεμηθεί το όλο δίκτυο που τις οργανώνει. Σε ανακοινωθέν της, δε, η κυβέρνηση Μελόνι χαρακτήρισε «εγκληματική πράξη», το να στοιβάζουν, οι δουλέμποροι, πάνω από διακόσιους ανθρώπους σε μια βάρκα είκοσι μέτρων και τάχθηκε κατά της υστερόβουλης εκμετάλλευσης του τραγικού αυτού ναυαγίου. Η Ιταλική κυβέρνηση, τέλος, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τις επιχειρήσεις διάσωσης, πρέπει να ασχολούνται μόνον οι κρατικές και αστυνομικές αρχές, και όχι οι εθελοντές των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Αναγκαία η διαχείριση του μεταναστευτικού από την ΕΕ» υπογράμμισε ο Ματαρέλα

Ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα αναφέρθηκε με γραπτό μήνυμά του στο ναυάγιο που έλαβε χώρα κοντά στις ακτές της Καλαβρίας. «Πενθώ για τους νεκρούς, εκφράζω την εγγύτητά μου στους ναυαγούς- στους οποίους πρέπει να εγγυηθούμε μια κατάλληλη υποδοχή- και θέλω να ευχαριστήσω τους διασώστες», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε παράλληλα να καταβληθεί προσπάθεια με στόχο να απαλειφθούν οι αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, όπως οι πόλεμοι, η φτώχεια, οι διωγμοί, η τρομοκρατία και οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.

«Είναι άλλο τόσο αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει με συγκεκριμένο τρόπο, επιτέλους, την ευθύνη της διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, ώστε να αφαιρέσει τον έλεγχό του από τους διακινητές ανθρώπων, καταβάλλοντας απευθείας προσπάθεια στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και της στήριξης της συνεργασίας για την ανάπτυξη των χωρών από τις οποίες οι νέοι αυτοί αναγκάζονται να απομακρυνθούν εξαιτίας έλλειψης προοπτικών».

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πριν από λίγο συνελήφθη στην Καλαβρία ένας από τους δουλεμπόρους που είχαν οργανώσει το ταξίδι αυτό διακοσίων και πλέον μεταναστών και προσφύγων, το οποίο κατέληξε σε τραγωδία.