Αλγερινό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα έναν δημοσιογράφο και ακτιβιστή σε φυλάκιση τριών ετών με την κατηγορία της προσβολής της εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε μια ομάδα προάσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων.
Το δικαστήριο στην πρωτεύουσα Αλγέρι καταδίκασε επίσης σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών άλλους δύο ακτιβιστές με τις ίδιες κατηγορίες, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Κρατουμένων.
«Είναι μια πολύ βαριά ετυμηγορία για τον Χαλέντ Ντραρενί. Τρία χρόνια φυλακή. Ο φάκελος είναι κενός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νουρεντίν Μπενισάντ, μέλος της ομάδας των συνηγόρων υπεράσπισης που σκοπεύει να ασκήσει έφεση.
Στις 3 Αυγούστου, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών σε βάρος του διευθυντή του ειδησεογραφικού ιστότοπου Κάσμπα Τριμπιούν, που είναι επίσης ανταποκριτής στην Αλγερία του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TV5 Monde και των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF).
«Η απόφαση αυτή προκαλεί την καρδιά και το πνεύμα με τον αυθαίρετο, παράλογο και βίαιο χαρακτήρα της, #FreeKhaled#FreeKhaledDrareni», έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας των RSF Κριστόφ Ντελουάρ, καταγγέλλοντας μια «δικαιοσύνη σε διατεταγμένη υπηρεσία» και έναν «δικαστικό διωγμό».
Οι κατηγορίες σε βάρος του δημοσιογράφου Χαλέντ Ντραρενί και των ακτιβιστών Σαμίρ Μπενλαρμπί και Σλιμάν Χαμιτούς συνδέονται με τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα πέρυσι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν τον Φεβρουάριο του 2019 εναντίον της απόφασης του Μπουτεφλίκα να διεκδικήσει πέμπτη προεδρική θητεία∙ οι διαδηλωτές ζητούσαν επίσης την αποχώρηση της κυβερνώσας ελίτ.
Έγκλειστος από τις 29 Μαρτίου στο σωφρονιστικό κέντρο Κολεά, κοντά στο Αλγέρι, ο Χαλέντ Ντραρενί κατηγορήθηκε για «προτροπή σε μη ένοπλη συγκέντρωση» και για «προσβολή της εθνικής ενότητας» μετά την κάλυψη στις 7 Μαρτίου στο Αλγέρι μιας διαδήλωσης του «Χιράκ», της λαϊκής εξέγερσης που συγκλόνισε το Αλγέρι τον τελευταίο έναν και πλέον χρόνο μέχρι που ανεστάλη πριν από μερικούς μήνες λόγω της πανδημίας της Covid-19.
Ο Μπενλαρμπί και ο Χαμιτούς αφέθηκαν ελεύθεροι τον Ιούλιο αφού κρατήθηκαν για δύο και πλέον μήνες.
Οι αρχές, στο πλαίσιο μέτρων κατευνασμού, άφησαν ελεύθερους αρκετούς διαδηλωτές μετά την εκλογή του προέδρου Αμπντελματζίντ Τεμπούν τον Δεκέμβριο.