Ιδιαίτερα απαισιόδοξος ήταν ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης στις προβλέψεις του, όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τους δύο ισχυρότατους σεισμούς των 7,8 Ρίχτερ που έπληξαν σήμερα την νοτιοανατολική Τουρκία. Ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για περισσότερους από 15.000 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή, καθώς χιλιάδες είναι ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τόνους μπετόν, ενώ τουλάχιστον 3.000 κτίρια έχουν ισοπεδωθεί σε ακτίνα 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. 

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, κατά τον κύριο Τσελέντη, η πιθανότητα να έχουμε μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία είναι «ελάχιστη» και αν γίνει κάτι, αυτό θα είναι στη θάλασσα, ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ενώ επισήμανε πως η μετασεισμική ακολουθία στην Τουρκία θα διαρκέσει για μήνες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξηγώντας γιατί ο σεισμός δεν σχετίζεται με την Ελλάδα, ο Άκης Τσελέντης σημείωσε ότι υπάρχει η πλάκα της Αφρικής, η οποία χτυπάει ανατολικά την πλάκα της Αραβίας. Η πλάκα της Αραβίας χωρίζεται με την Τουρκία με ένα ρήγμα. Πάνω σε αυτό το ρήγμα έγινε ο σεισμός. Αυτό το ρήγμα δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βορείου Ανατολίας που επηρεάζει και τον ελλαδικό χώρο γιατί φτάνει μέχρι το βόρειο Αιγαίο.  

«Είναι πάρα πολύ μικρή η πιθανότητα να επηρεάσει την Ελλάδα, έως αμελητέα, είναι μακριά και έχει άλλη κατευθυντικότητα. «Αν ήταν πάνω στο ρήγμα της βορείου Ανατολίας, τότε ναι θα είχαμε θέμα, όπως στο ’99» 

Επισήμανε ακόμη ότι στις περιοχές που επλήγησαν υπάρχει άσχημος δομικός ιστός στην περιοχή με «άθλια» κτίρια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα κτίρια στην Ελλάδα, ούτε καν με τα πιο παλιά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης