Μπορεί η βία στην Υεμένη να κλιμακώνεται όσο περνούν οι ημέρες, ωστόσο στάθηκε αδύνατο να οριστεί μια κοινή γραμμή δράσης μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης του στη Νέα Υόρκη.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρέσβη της Γερμανίας, Πίτερ Ουίτινγκ, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο «λήψης μέτρων συγκράτησης των εμπλεκόμενων πλευρών έτσι ώστε να ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνουν γνωστές οι επιθυμίες του λαού της Υεμένης».

«Εξετάστηκαν διάφορα μέτρα και εκφράστηκαν ανησυχίες ότι τα γεγονότα στην Υεμένη θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας αλλά και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε καθώς υπήρχαν αντιρρήσεις από ορισμένα μέλη», ανέφερε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, Susan Rice, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις χώρες που αντέδρασαν.

Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα είχαν αντιρρήσεις, χωρίς ωστόσο όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της διαφωνίας. Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, είχε προειδοποιήσει την Αντιπολίτευση στην Υεμένη να μην περιμένει δυτική βοήθεια, αντίστοιχη με αυτή στη Λιβύη. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το κλίμα ήταν αρκετά περίεργο στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, με αρκετές αντιπροσωπείες να χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην Υεμένη ως ιδιαίτερα ευαίσθητη και περίπλοκη. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η κατάσταση στην Υεμένη μπαίνει στην ατζέντα των συζητήσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, χθες δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας άνοιξαν πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Σαναά και στη νότια πόλη Τάιζ, προκαλώντας τον θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον εκατό. Περισσότεροι από 120 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει τους δύο τελευταίους μήνες με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του προέδρου Ali Abdullah Saleh ο οποίος κυβερνάει για πάνω από τρεις δεκαετίες. Ο Saleh έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει πρόβλημα να αποχωρήσει αρκεί να βρεθούν τα «ασφαλή» χέρια στα οποία θα παραδώσει την εξουσία.