Άλλα τρία από τα μέλη της ομάδας 17 ιεραποστόλων και συγγενών τους από τις ΗΠΑ και τον Καναδά που απήχθησαν στα μέσα Οκτωβρίου κοντά στην αϊτινή πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς απελευθερώθηκαν, ενημέρωσε χθες Δευτέρα η αμερικανική εκκλησιαστική οργάνωση στην οποία ανήκουν.
«Ευχαριστούμε τον Θεό διότι άλλοι τρεις όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι χθες (σ.σ. προχθές Κυριακή) το βράδυ», ανέφερε η οργάνωση, η Christian Aid Ministries, σε δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.
«Αυτοί που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι σώοι και αβλαβείς και μοιάζουν να έχουν καλό ηθικό», πρόσθεσε η οργάνωση, που δεν θέλησε να υπεισέλθει σε καμία λεπτομέρεια.
«Όπως και στην προηγούμενη απελευθέρωση, δεν είμαστε σε θέση να δημοσιοποιήσουμε τα ονόματα των ανθρώπων που αφέθηκαν, τις συνθήκες της απελευθέρωσής τους ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια», σημείωσε.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των τριών ακόμη ομήρων και πρόσθεσε ότι οι Αρχές των ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν πως θα αφεθούν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι «το συντομότερο δυνατόν».
Δεκαέξι Αμερικανοί και ένας Καναδός απήχθησαν τη 16η Οκτωβρίου, αφού επισκέφθηκαν ορφανοτροφείο στην καρδιά περιοχής που ελέγχει μια από τις ισχυρότερες συμμορίες της Αϊτής.
Δύο εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι τον Νοέμβριο.
Η Christian Aid Ministries, που εδρεύει στην πολιτεία Οχάιο, είχε διευκρινίσει μετά την απαγωγή πως η ομάδα αποτελείτο από 12 ενηλίκους, ηλικίας μεταξύ 18 και 48 ετών, και πέντε παιδιά, ηλικίας 8 μηνών, 3, 6, 13 και 15 ετών.
Μέλη της συμμορίας «400 mawozo», που πήρε τους 17 όμηρους, απαίτησαν ένα εκατομμύριο δολάρια λύτρα για τον καθέναν, κατά πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατατάσσει την Αϊτή στον κατάλογο των χωρών όπου δίνει οδηγία να μην ταξιδεύουν οι Αμερικανοί, κυρίως εξαιτίας της έξαρσης των απαγωγών, με «θύματα συχνά αμερικανούς πολίτες».
Βαριά οπλισμένες συμμορίες διέπραξαν πάνω από 800 απαγωγές για λύτρα στη χώρα της Καραϊβικής από την αρχή του 2021 ως τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με δεδομένα του Κέντρου Αναλύσεων και Μελετών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Centre d’analyse et de recherches en droits humains, CARDH).