Οι επανειλημμένες επιθέσεις συμμορίας εναντίον κατοίκων συνοικίας της αϊτινής πρωτεύουσας στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τριάντα ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο αστυνομικούς, τραυμάτισαν άλλους δέκα και πλέον, ενώ ακόμη 4 αγνοούνται, σύμφωνα με τον προκαταρκτικό απολογισμό οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την Τρίτη, χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την Καρφούρ-Φέιγ, συνοικία στρατηγικής σημασίας για τις συμμορίες, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της πάμφτωχης χώρας η οποία παραμένει αντιμέτωπη με μείζονα κρίση ασφαλείας.
Λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν σπίτια στις επιθέσεις, που εξαπολύει συμμορία με επικεφαλής τον Ρενέλ Ντεστινά –γνωστό επίσης ως Τι Λαπλί, καταζητούμενο από την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI)–, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Κάποια από τα θύματα σκοτώθηκαν από πυρά αυτομάτων.
Τον απολογισμό έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Εθνικό Δίκτυο Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (RNDDH). «Τα στοιχεία προέρχονται από τις μαρτυρίες συγγενών και οικείων των θυμάτων με τους οποίους συνομιλήσαμε», εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του RNDDH, ο Πιερ Εσπεράνς.
Η Ντομινίκ Σαρλ, κάτοικος της συνοικίας, δήλωσε στο AFP πως έχασε τη μητέρα της, τον πεθερό της, τον 18χρονο γιο της, δύο αδελφές κι έναν αδελφό της στις επιθέσεις.
Κακοποιοί «επιτέθηκαν στο σπίτι μας με κοκτέιλ Μολότοφ. Εγώ κατάφερα να ξεφύγω, όμως τα άλλα μέλη της οικογένειάς μου δεν είχαν αυτή την τύχη», είπε η γυναίκα πηγαίνοντας να δώσει τη μαρτυρία της στο RNDDH.
Από την αρχή της εβδομάδας, οι επιθέσεις προκάλεσαν τη φυγή 5.000 και πλέον κατοίκων, σύμφωνα με τον Τζέρι Τσάντλερ, γενικό διευθυντή της αϊτινής Πολιτικής Προστασίας.
Έφυγαν από την Καρφούρ-Φέιγ με τα πόδια, με μοτοσικλέτες ή στοιβαγμένοι μέσα σε αυτοκίνητα, κάποιοι φορτωμένοι σακούλες και βαλίτσες, άλλοι με στρώματα στις οροφές των αυτοκινήτων τους. Ανάμεσά τους είναι «γυναίκες, παιδιά, γέροντες», ανέφερε ο Τζέρι Τσάντλερ.
Οι χιλιάδες εκτοπισμένοι βρήκαν προσωρινό καταφύγιο σε σχολεία και σε αθλητικό κέντρο, άλλοι στον δρόμο, έστησαν πρόχειρα σκηνές. Οι αρχές ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη πως άρχισαν να διανέμουν ζεστά γεύματα και πόσιμο νερό στους πληγέντες.
Η Αϊτή παραμένει επί σειρά ετών βυθισμένη σε πολυδιάστατη κρίση, οικονομική, πολιτική και ασφαλείας, που διευκόλυνε την εδαφική επέκταση των συμμοριών. Πλέον θεωρείται πως βαριά οπλισμένοι κακοποιοί ελέγχουν περί το 80% της αϊτινής πρωτεύουσας και τα βίαια εγκλήματα είναι καθημερινά.