Ένα εξέχον μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας επέκρινε δριμύτατα την «αλαζονική» στάση του Μπομπ Ντίλαν ο οποίος τηρεί απόλυτη σιωπή αφότου ανακοινώθηκε η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 13 Οκτωβρίου.
Ο 75χρονος Ντίλαν δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις της Ακαδημίας, ούτε αντέδρασε με οποιονδήποτε τρόπο στη βράβευσή του.
«Είναι αγενής και αλαζονικός. Είναι αυτός που είναι», είπε ο ακαδημαϊκός Περ Περ Βέστμπεργκ, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση SVT.
Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου ο Ντίλαν έδωσε μια συναυλία στο Λας Βέγκας. Εκεί τραγούδησε αλλά δεν έκανε καμια αναφορά στο βραβείο. Έκλεισε τη συναυλία με ένα τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα, το Why try to change me now (Γιατί να με αλλάξεις τώρα;), ίσως για να δώσει μια απάντηση στα μέσα ενημέρωσης.
Στον λογαριασμό του στο Twitter αναρτήθηκαν η ανακοίνωση της Ακαδημίας και τα συγχαρητήρια του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Τέσσερις μέρες αργότερα, στον ιστότοπό του αναρτήθηκε η φράση «Τιμηθείς με το Νόμπελ» αλλά από χθες δεν υπήρχε πια.
«Αυτή η κατάσταση είναι ανήκουστη, όμως μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι τη γιορτή», πρόσθεσε ο Βέστμπεργκ, αναφερόμενος στην παραδοσιακή τελετή απονομής των βραβείων, στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.
Στο μπλογκ του ο Άντερς Μπάρανι, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας, ανέφερε ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, επίσης, σνόμπαρε τους ακαδημαϊκούς όταν τον βράβευσαν με το Νόμπελ Φυσικής το 1921. Το 1964 ο συγγραφέας και φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: Ο Μπομπ Ντίλαν έδειξε ότι «αποδέχεται» το Νόμπελ Λογοτεχνίας