Έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για τη διάλυση της Κυπριακής Βουλής (άρθρο 67 του Συντάγματος) η οποία συμπλήρωσε 5ετή θητεία. Οι νέες εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 22 Μαΐου. Η αυτοδιαλυθείσα Βουλή συνδέθηκε με την ψήφιση του μνημονίου και με σειρά νομοσχεδίων που περιόρισαν τις δημόσιες δαπάνες.

Η αυτοδιαλυθείσα Βουλή συνδέθηκε με την ψήφιση του μνημονίου και με σειρά νομοσχεδίων που περιόρισαν τις δημόσιες δαπάνες​

Πριν από αυτήν την εξέλιξη, η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το επίμαχο νομοσχέδιο και τους κανονισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων πλην εκείνων του ΑΚΕΛ, οι οποίοι επέλεξαν την αποχή. Το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί ρυθμίζουν τον αποκλεισμό των εργολάβων, οι οποίοι παραδέχθηκαν ή αποδείχθηκε ότι έδωσαν μίζες, για χρονική περίοδο μέχρι και πέντε έτη. Καθορίζεται επίσης το αρμόδιο όργανο εξέτασης και επιβολής του αποκλεισμού, καθώς και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται. Όπως αποφασίστηκε, η επιτροπή αποκλεισμού θα απαρτίζεται από πρώην δικαστές και θα μελετά όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες.

Επίσης, η ολομέλεια ενέκρινε μεταξύ άλλων την πρόταση νόμου για τον συμψηφισμό δανείων και αξιογράφων, καθώς και την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, του Κινήματος Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών για αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το τέλος του 2017, σειρά νομοθετημάτων για το «Πόθεν Έσχες», τα νομοσχέδια για την ΚΥΠ, για τη ρύθμιση των οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με δόσεις και για τους εκτάκτους του Δημοσίου.