Τις ανησυχίες του για την πολιτική ασύλου που ασκεί η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, εξέφρασε ο καρδινάλιος της Αυστρίας Κρίστοφ Σένμπορν, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

«Κρίνω συνολικά με ανησυχία την πολιτική ασύλου της κυβέρνησης», τόνισε ο καρδινάλιος, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν σημάδια που δεν είναι απαραίτητα», όπως η ανάρτηση της πινακίδας «Κέντρο εξόδου» στην πύλη του «Κέντρου πρώτης υποδοχής προσφύγων» στο Τραισκίρχεν, νότια της Βιέννης, κάτι που, κατά την άποψή του, είναι «απάνθρωπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη σαφέστατη κριτική του απέναντι στην κυβέρνηση, ασκεί ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυστρία, προφανώς ενόψει των νέων σκληρών μέτρων στο θέμα χορήγησης ασύλου που προωθεί ο προερχόμενος από το Κόμμα των Ελευθέρων υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ.

Και αυτό, τη στιγμή που όλα τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν μία περαιτέρω σημαντική μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία, που το πρώτο τρίμηνο του 2019 ανήλθε σε 2.881 σημειώνοντας μείωση κατά 30 % σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όταν ανέρχονταν σε 4.950.

Ως προς τη χώρα προέλευσης των αιτούντων άσυλο, οι περισσότερο είναι από τη Συρία (631) και ακολουθούν το Αφγανιστάν (597), το Ιράν (189), το Ιράκ (186) και η Ρωσική Ομοσπονδία (182).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο μειούμενος αριθμός των αιτήσεων για άσυλο «δεν συνιστά απολύτως κανένα λόγο επανάπαυσης», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος ανακοίνωσε δραστικές επαναπροωθήσεις και ταχείες διαδικασίες, όπως επίσης τη διατήρηση των συνοριακών ελέγχων.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε επιπλέον πως «στις δικές μου» υπηρεσίες η διαδικασία διαρκεί «μόνον» τρεις εβδομάδες ή και ακόμη λιγότερο.

Επισημοποιώντας την εμμονή της αυστριακής κυβέρνησης στην διατήρηση των συνοριακών ελέγχων, ο Χέρμπερτ Κικλ, σε επιστολή του την περασμένη εβδομάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε την επιπλέον παράταση, κατά τουλάχιστον έξι μήνες, των συνοριακών ελέγχων προς την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, που ισχύουν έως τις 12 Μαίου 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι οι συνοριακοί έλεγχοι δεν προβλέπονται εντός του αποκαλούμενου «Συστήματος Σένγκεν», η Αυστρία και η Γερμανία τους είχαν επαναφέρει τον Σεπτέμβριο του 2015, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αιτούνταν άσυλο, ωστόσο ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί δραστικά στην Αυστρία, και, ενώ το 2015 είχε ανέλθει σε 88.340, μέσα στο 2018 ήταν μόλις 13.400, που σημαίνει μία μείωση κατά τουλάχιστον 80%.

Στην επιστολή του, ο Χέρμπερτ Κικλ αιτιολογεί την απόφασή του για περαιτέρω παράταση των συνοριακών ελέγχων, με τον «παραμένοντα σε πολύ υψηλά επίπεδα αριθμό των παράνομων αφίξεων».

Ισχυρίζεται επίσης πως, εκτός τούτου υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μία «λανθάνουσα απειλή από την τρομοκρατία», καθώς,σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, έπειτα από την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, επαπειλείται η επιστροφή των «Foreign Terrorist Fighters» από τα πεδία των μαχών στη Συρία και στο Ιράκ.

Επιπλέον, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών διατείνεται πως πρέπει να αναμένεται αυξημένος αριθμός μεταναστών κατά μήκος της λεγόμενης Διαδρομής των Βαλκανίων και σημειώνει ότι αυτή η παράταση των συνοριακών ελέγχων συμφωνήθηκε εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς, όπως συμπληρώνει «μία απόφαση να μην διενεργούνται τώρα πλέον συνοριακοί έλεγχοι θα ήταν το πλήρως λανθασμένο μήνυμα».

Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως η Βιέννη είχε θεσπίσει πέρυσι προσωρινά την διενέργεια συνοριακών ελέγχων, επιλεκτικά και προς άλλες γειτονικές χώρες – όχι μόνον προς την Ουγγαρία και τη Σλοβενία – για την διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου και μέχρι το τέλος της, την 31 η Δεκεμβρίου 2018.

Η προηγούμενη παράταση των συνοριακών ελέγχων από την Αυστρία, επίσης κατά ένα εξάμηνο, είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στην αυστριακή Βουλή, με την αντιπολίτευση να καταγγέλει την κυβέρνηση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς για «ύψωση ενός τείχους γύρω από την Αυστρία και για περιχαράκωση των πολιτών της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης