Τη διατήρηση και από τη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων των απορριπτικών θέσεων του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων απέναντι στο Σύμφωνο Μετανάστευσης του ΟΗΕ και στην κατανομή προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει σε συνέντευξη του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα νέος υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Επαναλαμβάνοντας την σχετική θέση που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2018, ο νέος υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως η Αυστρία δεν πρόκειται να προσχωρήσει στο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση και δεν θα συναινέσει στην κατανομή προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., που είχε αποφασιστεί στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μία ιδιαίτερα σκληρή πολιτική στο θέμα της μετανάστευσης συνιστούσε πρώτη προτεραιότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία, έπειτα από μία μόλις 17μηνη θητεία, είχε καταρρεύσει στα τέλη του περασμένου Μαΐου εξαιτίας της διαβόητης «Υπόθεσης Ίμπιζα», του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να ενέχεται ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Το θέμα της μετανάστευσης και η στάση απέναντι στους αιτούντες άσυλο στην Αυστρία είναι και θα παραμείνει το μεγαλύτερο θεματικό «χάσμα» ανάμεσα στα δύο κόμματα της νέας κυβέρνησης, όπως απέδειξε η χθεσινοβραδινή συζήτηση στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Όπως επισήμανε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Ζίγκριντ Μάουρερ, σε σχέση με την απόρριψη του Συμφώνου του ΟΗΕ, αυτή δεν είναι η θέση του κόμματος της, το οποίο όμως περιορίζεται στα συμφωνηθέντα στο κυβερνητικό πρόγραμμα.
Ως προς την κατανομή προσφύγων στην Ε.Ε., η ίδια τόνισε πως αυτή υποστηρίζεται από τους Πράσινους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για αυτό, ωστόσο η θέση τους αυτή δεν μπόρεσε να περάσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού τους με το Λαϊκό Κόμμα.
Κριτική στην απόφαση της τότε αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Ελευθέρων για αποχώρηση της Αυστρίας από το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την Μετανάστευση είχε ασκήσει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Χαιρετίζοντας «το παγκόσμιο Σύμφωνο για μία ασφαλή, συντεταγμένη και ρυθμισμένη μετανάστευση», ο ίδιος ευελπιστούσε, σε δηλώσεις του αρχές Νοεμβρίου 2018, ότι «η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει την επαπειλούμενη απώλεια του κύρους και της αξιοπιστίας της σε διεθνές επίπεδο».
Είχε επίσης επισημάνει πως το Σύμφωνο για την Μετανάστευση δεν αναπτύσσει δεσμευτική επιρροή στις επί μέρους χώρες, αλλά εμπεριέχει πολλές λογικές προτάσεις για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν με λογική, ανθρωπισμό και έλεγχο, οι προκλήσεις της παγκόσμιας μετανάστευσης.
Ταυτόχρονα παρέπεμπε στην συνεργασία της Αυστρίας σε διεθνείς οργανισμούς και στο γεγονός ότι η Βιέννη είναι μία από τις έδρες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφοπλισμού και δημιουργίας ενός αποπυρηνικοποιημένου κόσμου, η Αυστριακή Δημοκρατία έχει κατακτήσει το κύρος ενός ενεργού και έμπιστου εταίρου στην Διεθνή Κοινότητα, κύρος, το οποίο δεν επιτρέπεται τώρα να διακινδυνεύσει.
Σε τότε έντονη διαμαρτυρία τους, 56 γνωστοί Αυστριακοί συγγραφείς, – ανάμεσα στους οποίους και η βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ – δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες καταδίκαζαν ως «ντροπή» και ως «βήμα προς διεθνή απομόνωση της χώρας», την τότε απόφαση της κυβέρνησης στη Βιέννη για την απόσυρση της Αυστρίας από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, κατά το πρότυπο των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ουγγαρίας.
Η απόσυρση από το Σύμφωνο συνιστά επιπλέον ένα «ντροπιαστικό μήνυμα έλλειψης αλληλεγγύης, ενόψει πολιτικών και κλιματικών κρίσεων με παγκόσμιες επιπτώσεις, στις οποίες η απάντηση μπορεί να είναι μόνον μία συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο δράση», τόνιζαν οι υπογράφοντες την διαμαρτυρία.
Έντονη κριτική στην απόφαση της τότε αυστριακής κυβέρνησης, εκφράζοντας την «μεγάλη λύπη» του για αυτή την ενέργεια, είχε εκφράσει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ