Στον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν είναι στραμμένα τώρα τα βλέμματα για τα βήματα που θα ακολουθήσουν την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την προαναγγελία παραίτησης του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: από μια κυβέρνηση του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) με το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) και ακροδεξιό καγκελάριο έως και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, ακόμη και την επιστροφή του πρώην καγκελάριου και ακόμη υπόδικου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μετά τη δήλωση του Καρλ Νεχάμερ ότι σκοπεύει να παραιτηθεί τόσο από καγκελάριος όσο και από αρχηγός του ÖVP, η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα (Κυριακή) προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με τη διαδοχή του. Σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ, όποιος αναλάβει την προεδρία του ÖVP θα είναι πιθανότατα και πιο ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά, ακόμη και από τη θέση του «μικρού» κυβερνητικού εταίρου. Μεγάλη μερίδα του Λαϊκού Κόμματος τάσσεται άλλωστε υπέρ αυτής της προοπτικής, τόσο λόγω θέσεων όσο και υπό τον φόβο μιας ακόμη ευρύτερης ήττας σε πιθανές νέες εκλογές. Ήδη το Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου με 28,8%, έχει αυξήσει τα δημοσκοπικά ποσοστά του ακόμη και στο 35,5%, με τους δύο αντιπάλους του, το ÖVP και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ) να συρρικνώνονται περαιτέρω. Το Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα της Ελευθερίας συγκυβέρνησαν και την περίοδο 2017-2019 υπό τον Σεμπάστιαν Κουρτς. «Ξέρουμε τι απειλούμαστε να συμβεί τώρα. Μια κυβέρνηση FPÖ-ÖVP με ακροδεξιό καγκελάριο, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοκρατία μας με πολλούς τρόπους», προειδοποίησε ο αρχηγός του SPÖ Αντρέας Μπάμπλερ και επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών στο κόμμα του Καρλ Νεχάμερ, το οποίο, όπως είπε, σχεδίαζε μείωση συντάξεων και μισθών για δασκάλους και αστυνομικούς. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Νεχάμερ κατηγόρησε το SPÖ για επιμονή στην επιπλέον φορολόγηση του πλούτου και της κληρονομιάς, κάτι που ούτως ή άλλως αποτελούσε κεντρικό μήνυμα της προεκλογικής καμπάνιας των Σοσιαλδημοκρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η ακροδεξιά βγαίνει κερδισμένη με όλα τα πιθανά σενάρια. Επί σχεδόν τρεις μήνες παρακολουθούσε το Λαϊκό Κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τους φιλελεύθερους NEOS να προσπαθούν μάταια να βρουν κοινή συνισταμένη και τελικά να αποτυγχάνουν, παρά το γεγονός ότι όλοι είχαν δηλώσει ότι στόχος τους ήταν να αποκλείσουν το Κόμμα της Ελευθερίας από την κυβέρνηση. Ο αρχηγός του FPÖ Χέρμπερτ Κικλ έχει πλέον σοβαρές πιθανότητες να γίνει καγκελάριος σπάζοντας ένα ταμπού της νεότερης αυστριακής πολιτικής ιστορίας, αλλά, ακόμη και αν γίνουν νέες εκλογές, πιθανότατα θα βγει ακόμη πιο ενισχυμένος και αδιαμφισβήτητος. Ο ίδιος κατηγορεί τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν για την απόφασή του να δώσει την πρώτη διερευνητική εντολή στο δεύτερο κόμμα και όχι στον ίδιο και τον περιγράφει ως «αρχιτέκτονα της αποτυχίας» σχηματισμού κυβέρνησης.

Εν μέσω της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στη Βιέννη, πληθαίνουν όμως τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενη επιστροφή του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, αρχικά ως υποψηφίου για την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Presse, ο κ. Κουρτς, αν και καταδικασμένος για την υπόθεση ψευδούς κατάθεσης ενώπιον της επιτροπής που διερευνούσε το σκάνδαλο «Ίμπιζα», το οποίο προκάλεσε και την διάλυση του συνασπισμού με την ακροδεξιά και είναι υπόδικος για την υπόθεση «στημένων» δημοσκοπήσεων και μάλιστα με κρατικό χρήμα, θεωρείται ως ο επικρατέστερος να αντικαταστήσει τον Καρλ Νεχάμερ. Ανάλογη υπόθεση διατυπώθηκε και σε προχθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας BILD. Ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν έχει μέχρι τώρα τοποθετηθεί, φημολογείται ωστόσο ότι έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Χέρμπερτ Κικλ, τον οποίο είχε ο ίδιος απομακρύνει από την κυβέρνησή του, ενώ επέκρινε και την απόφαση του κ. Φαν ντερ Μπέλεν να μην του αναθέσει την πρώτη εντολή μετά τις εκλογές. Σύμφωνα επίσης με στελέχη του ÖVP τα οποία επικαλείται η Presse, οι συνεχιζόμενες έρευνες σε βάρος του «δεν αποτελούν πλέον λόγο να μην επιστρέψει στην πολιτική». Παρόλα αυτά, από το περιβάλλον του πρώην καγκελάριου λέγεται ότι δεν θα ενδιαφερόταν να επιστρέψει ως «δεύτερος» σε μια κυβέρνηση υπό τον κ. Κικλ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης