Την θέση πως το κόμμα του είναι «απλά φυσιολογικό» και πως, αντίθετα, το ερώτημα για το πόσο δεξιά βρίσκεται, συνιστά έναν «ξεπερασμένο τρόπο σκέψης συρταριέρας», διατυπώνει ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σε σημερινή συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.
Ο αρχηγός των Ελευθέρων που συγκυβερνούν με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ισχυρίζεται πως «ασχολούμαστε με τους φόβους και τις ανησυχίες των πολιτών και προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα – προβλήματα με τα σύνορα, με την μετανάστευση και με το πολιτικό Ισλάμ» και αρνείται πως υπήρξε μία δεξιά στροφή στην Αυστρία και τονίζοντας πως το κόμμα του έχει προχωρήσει προς το κέντρο.
Στην ερώτηση για το πόσο βαθιά βρίσκεται στην καρδιά του η διατήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει πως «ως παθιασμένος Αυστριακός πατριώτης, μίας χώρας που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, είμαι επίσης φλογερός Ευρωπαίος».
Ως προς το αν θα παραμείνει στην Συμμαχία με την Μαρίν Λεπέν και τον Ματέο Σαλβίνι, επισημαίνει πως «η συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας λειτουργεί καλά και είμαι πεπεισμένος πως στις Ευρωεκλογές θα καταψηφιστεί η γραμμή της Μέρκελ, του Μακρόν και του Γιούνκερ και πως θα συνεχιστεί η απόρριψη τέτοιων ξεπερασμένων δομών».
Κατά την άποψη του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, στις Ευρωεκλογές θα αυξήσουν την δύναμή τους το Κόμμα των Ελευθέρων, η «Λέγκα του Βορρά», η Μαρίν Λεπέν, θα ενισχυθούν δηλαδή τα κόμματα της Ελευθερίας, γιατί υπάρχει η επιθυμία για αλλαγή σκέψης, και η παράταξη «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» θα αναδειχθεί σε τρίτη, ίσως μάλιστα σε δεύτερη δύναμη.
Απορρίπτοντας τον όρο «Συμμαχία της (ακρο)δεξιάς» που χαρακτηρίζει αυτά τα κόμματα, και τονίζοντας πως οι ίδιοι την ονομάζουν «Συμμαχία της Ελευθερίας», ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων θεωρεί «αυτονόητο ότι αυτή πρέπει να αναλάβει υπεύθυνες θέσεις (σ.σ. όπως εκείνη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), αλλά το ποιες θα είναι αυτές οι θέσεις θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα».
Όπως παρατηρεί ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier, λίγα μόνον θέματα, όπως η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η άμυνα και η οικονομική πολιτική, θα πρέπει να αποφασίζονται σε επίπεδο ΕΕ. Άλλοι τομείς θα πρέπει να περιέλθουν και πάλι στην αρμοδιότητα των κρατών εθνών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πηγή:ΑΠΕ