Η Ισραηλιτική Θρησκευτική Κοινότητα Βιέννης εξακολουθεί να μην διατηρεί καμία πολιτική επαφή με εκπροσώπους του συγκυβερνώντος στην Αυστρία ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, και αυτό ισχύει και για τα μέλη της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού που προέρχονται από αυτό το κόμμα, τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της Κοινότητας.
Όπως σημειώνεται, η σχετική απόφαση της διοικούσας επιτροπής της για αποκλεισμό στελεχών του Κόμματος των Ελευθέρων, οφείλεται στο γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, οι ομάδες των γερμανοεθνικιστικών αδελφοτήτων εντός του κόμματος αυτού, ήταν οι πρωτεργάτες του αντισημιτισμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η απόφαση της διοικούσας επιτροπής στηρίζεται, μεταξύ άλλων, με παρόμοιες αποφάσεις της Εβραϊκής Κοινότητας Γερμανίας, του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου και από επίσημους εκπροσώπους του κράτους του Ισραήλ.
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση, ο γενικός γραμματέας και ευρωβουλευτής του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάραλντ Βιλίμσκι, εξέφρασε απόψε τη λύπη του για την “άρνηση” του διαλόγου από την Ισραηλιτική Κοινότητα, τονίζοντας πως το κόμμα του «κρατά ανοικτή την πόρτα για να μπορέσουν να εξαλειφθούν διάφορες παρεξηγήσεις», ενώ συνεχίζει να διατηρεί επαφές με Εβραίους συμπολίτες και διεθνείς εκπροσώπους.
Υπενθυμίζεται πως στις 19 του περασμένου μήνα, ακριβώς την ημέρα της πανηγυρικής πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το επίσημο Ισραήλ είχε ανακοινώσει την απόφασή του να “μποϋκοτάρει” τους υπουργούς που προέρχονται από το Κόμμα των Ελευθέρων.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ισραηλινή απόφαση είναι κατά πολύ ηπιότερη της στάσης που είχε κρατήσει το Ισραήλ απέναντι στην Αυστρία την περίοδο 2000-2006, όταν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή των Ελευθέρων υπό τον διαβόητο τότε αρχηγό τους Γεργκ Χάιντερ στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, είχε αποσύρει επί πέντε ολόκληρα χρόνια τον πρέσβη του από την Αυστρία.
Εναντίον εκείνης της κυβέρνησης του Σιούσελ, της πλέον αμφιλεγόμενης στην αυστριακή μεταπολεμική ιστορία, και εξαιτίας της συμμετοχής σε αυτή της Ακροδεξιάς, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν επιβάλει πολύμηνες κυρώσεις, μέτρο στο οποίο βέβαια, τη φορά αυτή, δεν προτίθενται να προβούν οι Βρυξέλλες, όπως έχει αναφερθεί αρμοδίως από τους κύκλους της ΕΕ.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, εδώ και πολύ καιρό, το Κόμμα των Ελευθέρων προβάλει ιδιαίτερα τις επαφές που ισχυρίζεται πως έχουν στελέχη του με υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Βιέννη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις “επαφές” οι Ελεύθεροι είχαν δώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του κόμματος για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές το 2016, Νόρμπερτ Χόφερ.
Ο Χόφερ τελικά ηττήθηκε στον επαναληπτικό (τρίτο) γύρο των προεδρικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου 2016, από τον σημερινό ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Νευρικότητα στο Κόμμα των Ελευθέρων είχε προκαλέσει η κατηγορηματική απόρριψη από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν, σε σχετική επιστολή του προς την Ισραηλιτική Θρησκευτική Κοινότητα στην Αυστρία, «οποιωνδήποτε επίσημων επαφών Ισραηλινών εκπροσώπων προς ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα, των οποίων την υποστήριξη ο ίδιος ποτέ δεν πρόκειται να ανεχθεί».
Ο Ισραηλινός πρόεδρος είχε τοποθετηθεί σαφέστατα, όπως σημείωνε «εναντίον ακροδεξιών κομμάτων και ομάδων που έχουν ένα αντισημιτικό παρελθόν, αρνούνται το Ολοκαύτωμα, επιδιώκουν περιορισμούς στις θρησκευτικές πρακτικές και προωθούν το μίσος και την μη ανεκτικότητα».
Όπως αναφερόταν από το περιβάλλον της Ισραηλιτικής Θρησκευτικής Κοινότητας, η τοποθέτηση του Ρίβλιν, αποτελούσε την απάντηση του σε προηγούμενο δικό τους αίτημα, να αποσαφηνιστούν οι διασυνδέσεις Ισραηλινών πολιτικών με “ακροδεξιά, εθνικιστικά και δεξιά λαϊκιστικά” κόμματα, και συγκεκριμένα με το αυστριακό Κόμμα των Ελευθέρων.