Η επίσπευση, κατά ένα εξάμηνο, της άσκησης από την Αυστρία της Προεδρίας στην Ευρωπαική Ενωση, συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2018, δεν θέτει θέμα πρόωρης διεξαγωγής των αυστριακών βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, αποσαφηνίζει σε δηλώσεις του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο, να ασκηθεί η αυστριακή προεδρία στην ΕΕ και να γίνει η προετοιμασία των βουλευτικών εκλογών, σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος υπενθυμίζει μάλιστα πως στη διάρκεια της προεδρίας της Τσεχίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2009, είχε ανατραπεί η τσέχικη κυβέρνηση και η τότε μεταβατική κυβέρνηση διεκπεραίωσε την κοινοτική προεδρία χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σε σύγκριση με την τελευταία αυστριακή προεδρία, το πρώτο εξάμηνο του 2006, και μετά την υπογραφή των Συνθηκών της Λισαβόνας, η άσκηση της προεδρίας από μία χώρα-μέλος της ΕΕ έχει χάσει τη σημασία που είχε παλαιότερα.

Και αυτό διότι στις Συνόδους Κορυφής προεδρεύει πλέον πάντα ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και όχι ο ηγέτης της προεδρεύουσας χώρας, ενώ τα Συμβούλια των Υπουργών Εξωτερικών διοργανώνει πλέον η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Επιπλέον, μία πρόωρη διεξαγωγή των αυστριακών βουλευτικών εκλογών, για παράδειγμα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, θα προξενούσε πρακτικά προβλήματα στη χώρα, καθώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν προκηρυχθεί οι περιφερειακές εκλογές σε τέσσερα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας (Κάτω Αυστρία, Καρινθία, Σάλτσμπουργκ και Τιρόλο), στα οποία καλούνται στις κάλπες συνολικά τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Η μόνη δυνατότητα για πρόωρες εκλογές θα ήταν το φθινόπωρο του 2017, κατά ένα χρόνο νωρίτερα πριν από την ολοκλήρωση της παρούσας πενταετούς θητείας της αυστριακής βουλής, αλλά και μόλις ενάμισι χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων (ΣΣ στα μέσα Μαίου του 2016) του νέου καγκελάριου και νέου αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ο οποίος, σε μία τέτοια περίπτωση, δεν θα είχε επαρκή χρόνο για την υλοποίηση του προγράμματός του, της “Νέας Συμφωνίας” με τον κυβερνητικό εταίρο του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Κανονικά η Αυστρία – η οποία είχε ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην ΕΕ την 1 η Ιανουαρίου του 1995, μαζί με τις δύο σκανδιναβικές χώρες, Σουηδία και Φινλανδία — επρόκειτο να ασκήσει την τρίτη στη σειρά προεδρία της στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2019, έπειτα από τις δύο προηγούμενες το 1999 και το 2006.

Εξαιτίας του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, και της ανακοίνωσης από το Λονδίνο πως δεν επιθυμεί να ασκήσει την προγραμματισμένη για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 βρετανική προεδρία στην ΕΕ, οι πρεσβευτές των 28 χωρών-μελών συμφώνησαν προχθές τις αλλαγές στη σειρά ανάληψης της προεδρίας, με την Εσθονία να αναλαμβάνει στη θέση της Βρετανίας, το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ