Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν παραμένει αμετακίνητος στην απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα στη Βιέννη η εκπρόσωπός του Σουζανίκα Γκλετσλ, διαψεύδοντας δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας “Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ”, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Κερν στον κύκλο των ηγετών της ΕΕ έκανε μεταβολή στις θέσεις του ως προς την Τουρκία.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη, όπως γράφει, πληροφορίες αρκετών από τους ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ που συμμετείχαν στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα, ισχυρίζεται πως ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών “έκανε πίσω” και φέρεται να δήλωσε πως “τώρα δεν είναι και η καλύτερη χρονική στιγμή για να ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων”.
Σύμφωνα πάντα με την γερμανική εφημερίδα, είχαν προηγηθεί πιέσεις προς τον Κρίστιαν Κερν από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, να αλλάξει την στάση του.
Ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ζητήσει ήδη από τις αρχές Αυγούστου μία διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, επισημαίνοντας πως, ακόμη και αν συνεχίζουν να χρειάζονται στενές σχέσεις με την Άγκυρα, μία ενδεχόμενη τουρκική ένταξη αποτελεί απλά και μόνον μία “διπλωματική φαντασίωση”.
Από διάφορες κοινοτικές χώρες φέρεται να υπήρξαν αντιδράσεις στις θέσεις του Κρίστιαν Κερν, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να χαρακτηρίζει μία πιθανή διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ως “βαρύ λάθος εξωτερικής πολιτικής”.
Στις σημερινές δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του Αυστριακού καγκελάριου τόνισε πως ο ίδιος εξακολουθεί να υποστηρίζει την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πως δεν υπήρξε καμία πίεση από την πλευρά των ομολόγων του για αλλαγή της στάσης του.
Παραμονή του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο καγκελάριος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της αυστριακής Βουλής, είχε επαναλάβει την πρόθεσή του να θέσει στην Σύνοδο στην Μπρατισλάβα το θέμα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, είχαν αναφέρει στην Επιτροπή, πως, “επίσημα” μεν δεν υπάρχει υποστήριξη της θέσης του καγκελάριου από άλλους ηγέτες, ωστόσο “ανεπίσημα” και “κεκλεισμένων των θυρών”, είναι αρκετά μεγάλη η υποστήριξή της.
“Σκληρότητα” στο ζήτημα της Τουρκίας, δείχνει ο Αυστριακός καγκελάριος επανειλημμένα σε δηλώσεις του, θεωρώντας αυτό, όπως ο ίδιος επισημαίνει, “ως τη σωστή στάση”, καθώς, όπως τονίζει, “η ένταξη (ΣΣ της Τουρκίας) είναι υπεράνω των δυνάμεών μας κατά έναν τρόπο που θα ήταν ανεύθυνη, και να το λέει κανείς αυτό δεν είναι προσβολή, αλλά είναι έντιμο”.