«Ζεστό» χρήμα που θα φθάνει τα 20 εκατ. δολάρια και θα χρησιμοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας θα προσφέρει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Αυστραλία στη Μιανμάρ, μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK.

Οι ανακοινώσεις έγιναν με κάθε επισημότητα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου της πρωθυπουργού, Julia Gillard και του προέδρου του ασιατικού κράτους που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Αυστραλία. Ο Thein Sein συνεχίζει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας του από τη διεθνή απομόνωση στην οποία είχε μπει για πάνω από πέντε δεκαετίες λόγω της εμπλοκής του στρατού στην πολιτική σκηνή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση της Αυστραλίας να άρει μερικώς τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις, που είχε επιβάλει στο παρελθόν, ακολουθεί ανάλογες ενέργειες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α., στο πλαίσιο επιβράβευσης του «πλούσιου» πακέτου μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται ήδη στη Μιανμάρ.

Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, περιορισμός λογοκρισίας στα Μ.Μ.Ε., ενίσχυση ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο εμπόριο, νομιμοποίηση του βασικού κόμματος της Αντιπολίτευσης («Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία») είναι ορισμένες μόνο από τις αλλαγές που συντελούνται στην ασιατική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θετικά βήματα προς τη Δημοκρατία»

Στη διάρκεια των δηλώσεών της η Julia Gillard απέδωσε τα εύσημα στον Thein Sein, υπογραμμίζοντας πως «η Μιανμάρ βαδίζει στον δρόμο της Δημοκρατίας».

«Ως κοντινή χώρα, η Αυστραλία θα ωφεληθεί από μια Μιάνμαρ πιο ανοικτή και πιο ευημερούσα, πλήρως ενταγμένη στην περιοχή. Αναγνωρίζουμε την άνευ προηγουμένου πρόοδο προς τις πολιτικές ελευθερίες και τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτισε ο Thein Sein στη δρομολόγηση των τόσο σημαντικών αυτών μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Στα σχέδια της Αυστραλίας είναι η εγκατάσταση αξιωματούχων της στην οικονομική πρωτεύουσα Γιανγκόν, οι οποίοι θα αναλάβουν να ενισχύσουν τους εμπορικούς δεσμούς με τη Μιανμάρ και να εξετάσουν τις προοπτικές ξένων επενδύσεων στον «παρθένο» τομέα των υποδομών (σιδηρόδρομοι, λιμάνια, οδικοί άξονες). Η αλλαγή στάση της χώρας απέναντι στη Μιανμάρ είχε ήδη γίνει αντιληπτή το καλοκαίρι του 2012, όταν και ο υπουργός Εξωτερικών, Bob Carr, είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο ασιατικό κράτος. Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η άρση των κυρώσεων δεν περιλαμβάνει τον τερματισμό του εμπάργκο στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, καθώς ακόμα η διεθνής κοινότητα δεν δείχνει να έχει πεισθεί πλήρως για τις «αγνές» προθέσεις της Ναϊ Πι Τάου.

«Την επίσκεψή μου στην Αυστραλία την περίμενα με ανυπομονησία και για πολύ καιρό», δήλωσε από την πλευρά του ο Thein Sein, ο πρώτος πρόεδρος της Μιανμάρ που ταξιδεύει στη χώρα της Ωκεανίας από το 1974.

Οικονομικοί αναλυτές έχουν επανειλημμένα χαρακτηρίσει την πρώην Βιρμανία ως την τελευταία ανεκμετάλλευτη αγορά της Ασίας. Ήδη κράτη όπως Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Η.Π.Α. και Καναδάς έχουν κάνει τις πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης:
Ιστορική περιοδεία στην Ευρώπη για τον πρόεδρο της Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013, 03:22
Δυναμικό «μπάσιμο» της Ινδίας στη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012, 01:46

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης