Η Ε.Ε θα μειώσει το επιτρεπόμενο επίπεδο της ραδιενέργειας στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία, για να πλησιάσει τις προδιαγραφές αυτής της χώρας, που είναι πιο αυστηρές, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Έχουμε έναν κανονισμό που τελειοποιήθηκε μετά το Τσέρνομπιλ, σύμφωνα με τις επιστημονικές απόψεις της εποχής εκείνης. Η Ιαπωνία είναι μια χώρα πολύ ευαίσθητη για οτιδήποτε έχει σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων και οι Ιάπωνες έχουν μέγιστα όρια διαφορετικά από τα δικά μας», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Με μεταβατικό τρόπο, λόγω της επικαιρότητας, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τα ιαπωνικά όρια που είναι χαμηλότερα από τα δικά μας», δήλωσε ο Μπαρόζο. Αυτή η τροποποίηση εκλαμβάνεται μόνο “ως προληπτικό μέτρο” καθώς όλοι οι έλεγχοι που έγιναν μέχρι τώρα έδειξαν «μηδαμινά επίπεδα ραδιενέργειας, και σε κάθε περίπτωση πολύ κάτω από τις ευρωπαϊκές ή τις ιαπωνικές οριακές τιμές», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Μπαρόζο ρωτήθηκε επίσης για το γεγονός ότι τα ανώτατα όρια της ΕΕ εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από εκείνα που έχουν θεσπιστεί από τις ΗΠΑ και την ίδια την Ιαπωνία. Η Ένωση έχει ήδη αποφασίσει από την 24η Μαρτίου να ενισχύσει τους ελέγχους της σα τρόφιμα που εισάγονται από ορισμένες περιοχές της Ιαπωνίας, έχοντας ως πλαίσιο αναφοράς τα όρια ραδιενέργειας που καθορίστηκαν το 1987, συνεπεία της πυρηνικής καταστροφής του Τσέρνομπιλ το 1986.

Αυτά τα ανώτατα όρια μπορούν να αναθεωρηθούν, ύστερα από διαβούλευση εμπειρογνωμόνων, όπως διευκρίνισε ο Μπαρόζο. «Θα ρωτήσουμε τους ειδικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και, αν χρειαστεί, θα θεσπίσουμε κοινούς κι ομοιόμορφους κανόνες για όλες τις εισαγωγές από όπου και αν αυτές προέρχονται», τόνισε κλείνοντας.