Πολλοί άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη Σομαλία, η οποία πλήττεται από μεγάλη ξηρασία, χάνουν τη ζωή τους από την πείνα και την αφυδάτωση, στην προσπάθειά τους να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, η οποία προειδοποίησε ότι είναι ανεπαρκής η διεθνής βοήθεια για την καταπολέμηση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν στον δρόμο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που φθάνουν σ’ εμάς» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Melissa Fleming, χωρίς να αναφέρει αριθμό θυμάτων. Η κα Fleming πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκλονιστικές αφηγήσεις γυναικών που έχασαν τα παιδιά τους, στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, για να γλυτώσουν από τη συνεχιζόμενη βία και τη μεγάλη ξηρασία που έχει προκαλέσει μια πραγματικά μεγάλη έξοδο τις τελευταίες εβδομάδες.

Περίπου 1.700 Σομαλοί φθάνουν καθημερινά στην περιοχή Ντόλο Άντο της Αιθιοπίας, στα σύνορα, αναζητώντας νερό και τροφή. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς προσπαθεί να εγκατασταθεί στο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο, τον Ντανταάμπ στην Κένυα, που φιλοξενεί ήδη περίπου 400.000 ανθρώπους. Στον καταυλισμό αυτό που έχει τη δυνατότητα να στεγάσει 90.000 άτομα καταφθάνουν συνεχώς πρόσφυγες τα τελευταία 20 χρόνια από τη Σομαλία.

Η Ύπατη Αρμοστεία που διαχειρίζεται τον καταυλισμό αυτόν συναντά ολοένα και περισσότερες δυσκολίες σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων αυτών, όπως η πρόσβαση σε νερό, η εκπαίδευση και οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Ο ύπατος αρμοστής του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, αναμένεται να μεταβεί στον καταυλισμό την Κυριακή, προκειμένου να εκτιμήσει διά ζώσης την κατάσταση.

Μόνο τον μήνα Ιούνιο, περίπου 54.000 Σομαλοί αναζήτησαν καταφύγιο στην Κένυα και την Αιθιοπία.
Ενώ πάνω από 135.000 Σομαλοί έχουν εγκαταλείψει από τις αρχές του έτους τη χώρα τους. Πρόκειται για μια «απερίγραπτη ανθρώπινη τραγωδία», σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., ο οποίος εκτιμά ότι πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία τα τελευταία 60 χρόνια στο Κέρας της Αφρικής, σε πολλές περιοχές του οποίου οι πληθυσμοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποσιτισμού.

«Πάνω από το 50% των παιδιών από τη Σομαλία που φθάνουν στην Αιθιοπία είναι σε σοβαρή κατάσταση λόγω υποσιτισμού» τόνισε πρόσφατα η Melissa Fleming, προσθέτοντας ότι το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών που φθάνουν στην Κένυα είναι 30% με 40%. Η ξηρασία, άλλες κλιματικές καταστροφές και ο εμφύλιος καθιστούν τη Σομαλία μια από τις χώρες του κόσμου που πλήττονται από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στις μέρες μας.