Ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, βλέπει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί, εν μέσω της έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας, η οποία κερδίζει έδαφος. Το τέλμα στο οποίο παραμένει η ιταλική οικονομία περιπλέκει έντονα τις προσπάθειες του Ρέντσι, που δυσκολεύεται να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο ίδιος κρίνει απαραίτητες για να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη.

Το πιο αμφιλεγόμενο σχέδιό του είναι αυτό για τις εργασιακές σχέσεις, ο νόμος που ο ίδιος αποκαλεί Jobs Act.

Αυτό ακριβώς το νομοσχέδιο, που κάνει πολύ πιο εύκολες τις απολύσεις και τις προσλήψεις, ήταν η αφορμή για τις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν σήμερα σε περίπου 25 πόλεις της χώρας.

Οι πολίτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στις οποίες κάλεσαν τα συνδικάτα διαμαρτυρήθηκαν για τις «καταστροφικές πολιτικές λιτότητας της ΕΕ και της κυβέρνησης Ρέντσι, εναντίον του Jobs Act, εναντίον της επισφάλειας και των ιδιωτικοποιήσεων».

Στη Ρώμη, η πρεσβεία της Γερμανίας και το υπουργείο Οικονομίας έγιναν στόχος των αυγών που πέταγαν διαδηλωτές, ενώ πάνω από δέκα εξ αυτών ανέβηκαν στο Κολοσσαίο και ξεδίπλωσαν ένα πανό.

Στο βόρειο τμήμα της χώρας τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά σε επεισόδια με φοιτητές στο Μιλάνο, όπως και πέντε ακόμη αστυνομικοί στην Πάντοα.

Επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στο Τορίνο, στη Νάπολη και στη Γένοβα.

Οι κινητοποιήσεις πολλαπλασιάζονται στην Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες και η κυριότερη συνομοσπονδία συνδικάτων, η CGIL, προκήρυξε γενική απεργία για την 5η Δεκεμβρίου.

Αλλά ο Ρέντσι δηλώνει ότι θα προχωρήσει απτόητος στην επιβολή των μέτρων που σχεδιάζει για την μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αψηφώντας τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων και τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

«Θέλω ο νόμος να έχει τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου», δήλωσε στην εφημερίδα La Stampa.