Ένα στα πέντε παιδιά στο Αφγανιστάν είναι λιποβαρές λόγω υποσιτισμού, ποσοστό που αυξάνεται σε ένα στα τρία παιδιά στον Νότο της χώρας, σύμφωνα με νέα μελέτη της UNICEF που αποκαλύπτει την αποτυχία της ανθρωπιστικής αρωγής σε μια περιοχή που λαμβάνει από τις μεγαλύτερες βοήθειες στον κόσμο.

Παρότι δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται στο Αφγανιστάν από τη διεθνή κοινότητα από τα τέλη του 2001, όταν εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν από την εξουσία, μικρή πρόοδος σημειώθηκε στον αγώνα για την εξάλειψη του υποσιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η έκθεση δείχνει ότι τα επίπεδα του υποσιτισμού είναι το ίδιο αυξημένα σήμερα όπως ήταν το 2004, κατά τη διενέργεια της πρώτης εθνικής εμβέλειας έρευνας. Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Κάθε μέρα, 275 παιδιά πεθαίνουν στη χώρα, τα περισσότερα πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους, εξαιτίας ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν. Συχνά ο υποσιτισμός είναι η υποκείμενη αιτία» είπε η Κριστίν Ρερς, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children για το Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον ένα παιδί στα δέκα πεθαίνει πριν από τα πέντε του χρόνια στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την UNICEF, ποσοστό που δείχνει, εντούτοις, μια πρόοδο σε σχέση με το 2009. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ένα παιδί στα πέντε δεν επιβίωνε το 2009 μετά τα πέμπτα του γενέθλια.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, το 18% των παιδιών στο Αφγανιστάν ηλικίας έως πέντε ετών, δηλαδή ένα εκατομμύριο, υποφέρει από υποσιτισμό. Το ποσοστό αυξάνεται στο 29,5% στον Νότο, που θεωρείται η περιοχή με τη μεγαλύτερη βία στη χώρα. Αντίθετα, το ποσοστό μειώνεται στο 13% στις κεντρικές επαρχίες, όπου επικρατεί περισσότερη σταθερότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού δεν χρηματοδοτήθηκε ούτε προωθήθηκε επί μακρόν. Και φοβόμαστε ότι δεν τυγχάνει όλη της προσοχής που του αρμόζει, μεσούσης της διαδικασίας μεταβίβασης των εξουσιών στον τομέα της ασφάλειας από τις νατοϊκές στις αφγανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν» πρόσθεσε η Ρερς.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης