Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα αρμόδια κλιμάκια του Ο.Η.Ε. για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αφγανιστάν όσον αφορά στους γάμους ενηλίκων με ανήλικα κορίτσια.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, σχεδόν ένα στα δύο κορίτσια παντρεύεται πριν ενηλικιωθεί και σχεδόν ένα στα έξι αρχίζει τον έγγαμο βίο πριν από την ηλικία των 15 ετών, στοιχεία που συνιστούν θεμελιώδεις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Αφγανιστάν οφείλει να διασφαλίσει ότι όλα τα αναγκαία μέτρα λήφθηκαν ώστε να πληροί τις εθνικές και διεθνείς δεσμεύσεις του για την προστασία των κοριτσιών, που είναι παιδιά ακόμη, από παράνομες και βλαπτικές πρακτικές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ο.Η.Ε..

«Ο γάμος σε παιδική ηλικία ορίζεται ως κάθε γάμος που τελείται πριν από τα 18 έτη, πριν το κορίτσι να είναι έτοιμο ψυχολογικά να αντέξει τις ευθύνες ενός γάμου και οργανικά για να κυοφορήσει και να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Πέρα των σοβαρών συνεπειών όσον αφορά στην εκπαίδευση, ο πρόωρος γάμος έχει επιπτώσεις και στην υγεία των κοριτσιών από 10 έως 14 ετών καθώς διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν κατά την περίοδο της κύησης, σε σχέση με τις νέες ηλικίας 20 έως 24 ετών», προστίθεται.

Στο Αφγανιστάν το 46% των γάμων τελείται πριν η νύφη γίνει 18 ετών και το 15% πριν το κορίτσι συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της. Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα αυτό, το ποσοστό θνησιμότητας είναι ακόμη 327 ανά 100.000, έναντι 1.500 το 2002 στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο σε 20 αφρικανικές χώρες η κατάσταση είναι χειρότερη. Ύστερα από 11 χρόνια διεθνούς παρουσίας, η θέση της γυναίκας στην αφγανική κοινωνία έχει βελτιωθεί, κυρίως στις πόλεις όπου η ξένη επιρροή είναι μεγαλύτερη. Αντίθετα οι επαρχίες παραμένουν προσηλωμένες στην παράδοση με τη γυναίκα να έχει κατώτερο ρόλο. Την περίοδο 1996-2001 όταν οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, στερούσαν κάθε δικαίωμα από τις γυναίκες να σπουδάσουν, να εργαστούν, ακόμη και να βγουν από το σπίτι τους χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα, μέλους της οικογένειας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης