Σχεδόν 100.000 ιρακινοί στρατιώτες, μέλη των Κούρδων Peshmerga και σιίτες πολιτοφύλακες, συνεχίζουν την επίθεση κατά του τελευταίου μεγάλου προπύργιου της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ) στο Ιράκ, που ξεκίνησε το βράδυ της 16ης Οκτώβρη, με την υποστήριξη από αέρος και εδάφους, στρατιωτικών δυνάμεων κρατών μελών του συνασπισμού.

Ερωτηθείς εάν η ανακατάληψη της Μοσούλης από τους Τζιχαντιστές θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία ορκωμοσίας του μελλοντικού Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Άστον Κάρτερ απάντησε: «Είναι πιθανό, αλλά θα επαναλάβω ότι πρόκειται για μια σκληρή μάχη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν σήμερα στους στρατιώτες των ελίτ δυνάμεων στα ανατολικά της πόλης και των δυνάμεων ασφαλείας νότια και δυτικά, εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τη Βαγδάτη ο κυβερνητικός στρατός συνεχίζει να προοδεύει, αλλά η Daech εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν τα τρία τέταρτα της πόλης.

H Μοσούλη, το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ είναι πάντως εντελώς απομονωμένη, όπως ανακοίνωσαν οι ιρακινές αρχές. Οι πληροφορίες δόθηκαν από μια πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει μια μεγάλη εθνική οδό, δυτικά της Μοσούλης. Αυτό ήταν το τελευταίο κανάλι που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εφοδιασμό της πόλης, που ελέγχεται από την τρομοκρατική οργάνωση Daech.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δρόμος αυτός συνδέει το προπύργιο της Μοσούλης των τζιχαντιστών στη Συρία, με την πόλη της Ράκκα.

Στην καρδιά της Ιρακινής πόλης που τώρα πολιορκείται από τις δυνάμεις του συνασπισμού, σύμφωνα με την ιρακινή διοίκηση των επιχειρήσεων, είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, να διεισδύσουν προμήθειες ή όπλα.

Ο ιρακινός στρατός και ειδικές δυνάμεις του, σε συνεργασία με τους Peshmerga (Κούρδοι μαχητές) και τη φιλο-ιρανική πολιτοφυλακή, έχει επίσης ανακοινώσει ότι έχει εισέλθει στο περίβλημα του κέντρου της πόλεως, από τα ανατολικά. Αυτές είναι οι μόνες στρατιωτικές δυνάμεις, που έχουν την άδεια να εισέλθουν στο κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μοσούλη είναι μία από τις στρατηγικές θέσεις της τρομοκρατικής ομάδος. Το οχυρό της χρησιμεύει τόσο για τον εφοδιασμό από τη Ράκκα, όσο και ως μια εμπορική «μηχανή», χάρη στην εγγύτητά του, σε μερικές από τις μεγαλύτερες γεωτρήσεις πετρελαίου στη χώρα.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασχολούνται με την αστικη μάχη -διαφαινόμενη μακρά και βίαιη- και τις μερικές χιλιάδες μαχητές των δυνάμεων της Τζιχάντ, που έχουν καταφύγει στην παλαιά πόλη. Εκεί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν παγίδες που βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλη την πόλη, drone, αυτοκινήτα και φορτηγά εφοδιασμένα με βόμβες και ελεύθερους σκοπευτές ακροβολισμένους στα πιο ψηλά κτίρια. Η τρομοκρατική ομάδα της Daech χρησιμοποιεί επίσης αμάχους, ως ανθρώπινες ασπίδες.

Αντιμέτωποι με έναν αιματηρό πόλεμο με τους τζιχαντιστές στο δρόμο προς την παλαιά πόλη, η αναμέτρηση γίνεται πιο δύσκολη από την παρουσία ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Ο ιρακινός στρατός έχει εξετάσει την αλλαγή στρατηγικής, διευκολύνοντας την διαφυγή των πολιτών, που αντιμετωπίζουν όμως τον κίνδυνο εκτέλεσης, από τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η πρόταση αυτή τελικά απορρίφθηκε από τον ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Abadi και τους στρατηγούς, αναφέρουν στρατιωτικές πηγές. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης και οι σύμβουλοί του, φοβούνται ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν, σφαγιάζονται από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι εξακολουθούν να ελέγχουν τα τρία τέταρτα της πόλης. Από την άλλη οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια μαζική έξοδο.

Στο μεταξύ ένας αξιωματικός της ελίτ υπηρεσίας -ζήτησε ανωνυμία καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει στον Τύπο- κατά της τρομοκρατίας (CTS), ανέφερε ότι εάν η πόλη δεν αδειάσει από τους κατοίκους της, δεν πιστεύει ότι θα πραγματοποιηθούν άλλες αεροπορικές επιδρομές.

“Οι ηγέτες μας, μας ζητούν να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και την ίδια στιγμή να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των αμάχων”, είπε ένας αξιωματούχος του 9ου θωρακισμένου τμήματος, που αγωνίστηκε στα νοτιοανατολικά της Μοσούλης. “Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Πρόκειται για μία αποστολή που δεν μπορούμε να φέρουμε εις πέρας”, λέει αναστενάζοντας.

Σύμφωνα πάντως με τους σημερινούς ρυθμούς, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η επιχείρηση ανακατάληψης της «πόλης του Μαργαριταριού» θα πάρει χρόνο και θα επεκταθεί και πέρα ​​από τις αρχές του επόμενου έτους, αυξάνοντας τον κίνδυνο μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης μέσα στο χειμώνα.

Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης