Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη, ενώ χθες συμπληρώθηκε ένας μήνας από την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων των δυνάμεων της Δύσης στη χώρα.

Τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζουν να σφυροκοπούν τους εξεγερμένους ενώ 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 71 τραυματίστηκαν από τις χθεσινές μάχες στη Μισράτα, σύμφωνα με πληροφορίες από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης. Αργά χθες το βράδυ, γύρω από το νοσοκομείο ξέσπασαν πυροβολισμοί, ενώ τροχιοδεικτικά βλήματα ήταν ορατά πάνω από το κέντρο της πόλης, σύμφωνα με ένα φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική αρτηρία της πόλης, η οδός Τρίπολης, ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ωστόσο ελεύθεροι σκοπευτές κρύβονται σε ορισμένα κτήρια, σύμφωνα με μαρτυρίες. Τα τροχιοδεικτικά βλήματα είναι το σήμα κινδύνου που κάνουν στις δυνάμεις οι οποίες παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Τα στρατεύματα του Καντάφι εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην Αζντεμπίγια, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι περισσότερες από μια δεκάδα ρουκέτες εξερράγησαν κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης, στο σημείο που οι δυνάμεις των ανταρτών σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν ως βάση της επιχείρησης ανακατάληψης του λιμανιού της Μπρέγκα. Πολλοί διέφυγαν από την πόλη την Κυριακή, για να σωθούν μετά το κύμα σφοδρών εκρήξεων που έπληξε την πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου περίπου 300 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή και τουλάχιστον 1.000 έχουν τραυματιστεί. Περίπου 10.000 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Αιγύπτιοι και Νιγηριανοί, περιμένουν ακόμη τα πλοία που θα τους απομακρύνουν από την περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό κοντά στο λιμάνι της Μισράτα, κάτω από άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Προσφύγων, ο οποίος έχει νοικιάσει δύο πλοία για να τους μεταφέρουν στη Βεγγάζη.

Το ένα από αυτά αναμενόταν να προσεγγίσει το λιμάνι της Μισράτα σήμερα τα ξημερώματα, για να παραλάβει χίλια άτομα «κατά προτεραιότητα τους πιο αδύναμους, ιδίως αυτούς που κατάγονται από τη Δυτική Αφρική, όπως από το Τσαντ και το Νίγηρα», όπως είπε ο Τζέρεμι Χάσλαμ, ο επικεφαλής της επιχείρησης αυτής. Όμως, στην περιοχή του λιμανιού ξέσπασαν μάχες και το πλοίο αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στα ανοιχτά, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης