Υπό το βλέμμα παλαιοντολόγων απ’ όλο τον κόσμο, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στη Ρωσία τα υπολείμματα ενός εξαφανισμένου προγόνου του σημερινού ρινόκερου, ηλικίας 10.000 ετών, τα οποία εντοπίστηκαν πριν από λίγους μήνες στην περιοχή της Γιακουτίας (Σιβηρία).

Η «Σάσα» ήταν ένα μαλλιαρό μωρό ρινόκερου, περίπου 60 κιλά, το οποίο βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση στις όχθες του ποταμού Semyulyakh. Ο επιχειρηματίας Αλεξάντερ Μπαντερόφ ήταν αυτός που το ανακάλυψε, μαζί μ’ έναν φίλο του, κατά τη διάρκεια κυνηγιού.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι το κεφάλι του προϊστορικού ρινόκερου και τμήματα από τα δύο κέρατα που βρίσκονταν στο μπροστινό τμήμα του κρανίου. Τον θαυμασμό των επιστημόνων, πάντως, έχει προκαλέσει η άριστη κατάσταση στην οποία βρέθηκε το τρίχωμα του μωρού, ενώ πολύ καλά έχουν διατηρηθεί τα δόντια και τα ρουθούνια του κεφαλιού, όπως ακριβώς και το ένα από τα δύο αυτιά και μάτια.



Τα αποκαλυπτήρια της «Σάσα» έγιναν στην Ακαδημία Επιστημών του Γιακούτσκ (πρωτεύουσα της Γιακουτίας), προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση. 





Όπως μετέδωσε το Russia Today, Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούν -μέσω ειδικών εξετάσεων DNA- να προσδιορίσουν με ακρίβεια την ηλικία του ζώου και το πότε ακριβώς πέθανε. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα μωρό ρινόκερου, ηλικίας 18 μηνών.

Όταν οι ρινόκεροι και τα μαμούθ κυριαρχούσαν στη Γη

Η σπουδαιότητα των ευρημάτων στη Γιακουτία έγκειται στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μωρό προϊστορικού ρινόκερου σε τόσο καλή μορφή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την καλύτερη μελέτη του συγκεκριμένου είδους.


«Τα ευρήματα είναι μοναδικά. Έχουν βρεθεί ελάχιστοι ενήλικοι προϊστορικοί ρινόκεροι σε όλο τον κόσμο, ωστόσο ποτέ ένα μωρό. Το ότι βρήκαμε ένα κρανίο, είναι πράγματι τύχη. Η πιο πιθανή εξήγηση έχει να κάνει με τον τρόπο που ήταν οργανωμένη η αγέλη. Οι μητέρες προστάτευαν πολύ καλά τα μικρά τους και έτσι οι περιπτώσεις θανατηφόρων επιθέσεων ήταν πολύ σπάνιες, άρα και εξαιρετικά μικρό το ποσοστό θνησιμότητας για τα νεογέννητα» εξηγεί σε συνέντευξή του στους «Siberian Times» ο Άλμπερτ Προτοπόποφ, επικεφαλής του «Mammoth Fauna Department of Sakha Republic Academy of Sciences».

Ο μαλλιαρός ρινόκερος ήταν πολύ κοινός στην Ευρώπη και το βόρειο τμήμα της Ασίας κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου (Περίοδος των Παγετώνων: 2.588.000 – 11.700 π.Χ.). Η εξαφάνισή του ξεκίνησε πριν από 10.000 χρόνια περίπου, πιθανώς λόγω των κλιματικών αλλαγών ή εκτεταμένου κυνηγιού από τους ανθρώπους.


Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται άθικτα υπολείμματα προϊστορικών ζώων στη Σιβηρία. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η παρουσία πάγου διευκολύνουν τη διατήρηση των ευρημάτων αυτών. Δεν λείπουν, μάλιστα, περιπτώσεις που οι επιστήμονες έχουν βρει μέσα στους πάγους ολόκληρα μαμούθ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της μικρής «Λιούμπα».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης: