Με «θαύμα» παρομοιάζουν οι ειδικοί την επιτυχή προσγείωση που πραγματοποίησε πιλότος ενός ρωσικού αεροσκάφους τύπου «Τουπόλεφ-154», αφού κατάφερε να προσγειωθεί στον μικρού μήκους διάδρομο μιας εγκαταλειμμένης στρατιωτικής βάσης μέσα στην «Τάϊγκα» (σιβηρικό δάσος) του «Μεγάλου ρωσικού βορρά», μετά από καθολική βλάβη στα όργανα στο πιλοτήριο!

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες και -σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ- στο αεροσκάφος της εταιρείας «Arosa Morny Air Enterpise», που απογειώθηκε από την ανατολική Σιβηρία με προορισμό την Μόσχα, επέβαιναν συνολικά 72 επιβάτες και εννέα μέλη πληρώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε υψόμετρο «κρουαζιέρας» και ενώ πετούσε πάνω από τη Δημοκρατία του Κόμι, περίπου 1.500χλμ βορειοανατολικά της Μόσχας, «παρέλυσαν» όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα στο πιλοτήριο.

Ο πιλότος κατέβασε το αεροπλάνο στα 3.000 μέτρα. Στη συνέχεια, εντόπισε τον μήκους μόλις 1.200 μέτρων διάδρομο μιας εγκαταλειμμένης στρατιωτικής βάσης και προσγειώθηκε με απόλυτη επιτυχία, χωρίς την βοήθεια οδηγιών από πύργο ελέγχου, χωρίς «αυτόματο πιλότο», καθοδηγούμενος μόνο από τα όσα μπορούσε ο ίδιος να δει με τα γυμνά του μάτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Τουπόλεφ-154» χρειάζεται διπλάσιο μήκος διαδρόμου για την προσγείωσή του. Επειδή και τα πτερύγια ανάσχεσης δεν λειτούργησαν, όπως είναι εύλογο, το αεροπλάνο βγήκε από τον μικρό διάδρομο και τελείωσε τη διαδρομή του 200 μέτρα μέσα στο σιβηρικό δάσος.

Μερικά δέντρα μείωσαν τη μεγάλη ταχύτητα του αεροσκάφους, που ακινητοποιήθηκε χωρίς να πάθει τίποτε κάποιος από τους 81 επιβαίνοντες.

Όλοι οι επιβάτες χρησιμοποίησαν τις “τσουλήθρες” για να κατέλθουν κι ανάμεσά τους τρία παιδιά. Ελικόπτερα τους μετέφεραν όλους στο πλησιέστερο μεγάλο αεροδρόμιο, με απ’ ευθείας τηλεοπτική “κάλυψη” από την “Τάϊγκα”.

Από εκεί, σχεδόν όλοι τους πέταξαν για τη Μόσχα με ένα “Τουπόλεφ” που… δεν είχε τίποτε το επιλήψιμο. Όμως, ένα ζευγάρι διαχώρισε τη θέση του μετά την αναπάντεχη σωτηρία του και τελικά πήρε το τρένο για τη Μόσχα…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης