Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που καταφθάνουν από την πρωτεύουσα της Ρωσίας σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συνάντηση των αντίπαλων στρατοπέδων στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης για την μονιμοποίηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Η ρωσική διπλωματία και προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών της ρωσικής ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ επιχειρούν να διασώσουν τον πυρήνα της συμφωνίας εκεχειρίας αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα ως προς την πρακτική εφαρμογή της. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, 13 Ιανουαρίου, αναφορές από τη Μόσχα επισήμαιναν πως οι δύο αντίπαλες πλευρές έχουν αποδεχθεί το πλαίσιο προσυμφώνου μιας συμφωνίας αλλά και ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ και επικεφαλής του Λαϊκού στρατού της Λιβύης (LES) ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο μέχρι την Τρίτη 14 Ιανουαρίου για να αποδεχθεί τη συμφωνία αυτή.

Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό ότι ο ηγέτης της αντίπαλης πλευράς και επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης Φαγέζ αλ Σάρατζ είχε απαιτήσει να επιστρέψουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ στις θέσεις που κατείχαν τον Απρίλιο του 2019, όταν δηλαδή εκδηλώθηκε η επίθεση των δυνάμεων αυτών κατά της κυβέρνησης της Τρίπολης.

 

Σημειώνεται ότι από τότε, έχει αλλάξει άρδην η εικόνα επί του εδάφους, αφού ο στρατάρχης Χαφτάρ με τη βοήθεια Ρώσων, Αιγυπτίων και Αράβων του περσικού Κόλπου ελέγχει το 80% του συνόλου της λιβυκής επικράτειας. Τα προηγούμενα 24ωρα, και πριν την εκδήλωση της ρωσοτουρκικής πρωτοβουλίας για υπογραφή εκεχειρίας στη Λιβύη οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ είχαν καταλάβει το λιμάνι της Σύρτης και πολιορκούσαν το οικονομικό κέντρο της χώρας, την Μισράτα.

Την Δευτέρα το μεσημέρι έγινε επίσης γνωστό ότι η Τουρκία θα λάβει μέρος σε συνάντηση Κορυφής στο Βερολίνο για το λιβυκό ζήτημα στις 19 Ιανουαρίου όπου θα συμμετέχουν η Ρωσία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Σημειώνεται ότι δεν έχει κληθεί να παραστεί έστω και σε ρόλο παρατηρητή η Αθήνα. Αντιθέτως, τα τελευταία 24ωρα, και πέραν της Ρωσίας και της Τουρκίας, έντονη διπλωματική δραστηριότητα έχει αναπτύξει και η Ιταλία για την υπογραφή συμφωνίας μονίμου κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενώ η Ρώμη βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Βερολίνο τη Μόσχα και την Άγκυρα.

Εκτός νυμφώνος σε αυτό το διπλωματικό παιχνίδι είναι η Γαλλία και μέχρι στιγμής και η Αίγυπτος. Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση του Λιβυκού ζητήματος, υφίσταται μια έντονη γαλλο-ιταλική αντιπαλότητα με το Παρίσι να επιχειρεί να αποτρέψει και να εξουδετερώσει την όποια επιρροή του ιταλικού πετρελαϊκού κολοσσού ENI στη Λιβύη. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν φέρεται να προωθεί υπογείως την όλο και αποτελεσματικότερη ενίσχυση της γαλλικής Total στο πετρελαϊκό παιχνίδι στη Λιβύη. 

Το κοινοβούλιο της Λιβύης και ο στρατός του Χαφτάρ δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον Σάρατζ

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγιέζ Σάρατζ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadas, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

 «Εκτιμούμε την μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο δεν έχουμε καμία επιθυμία να συναντηθούμε με τον Σάρατζ» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου. Ο τηλεοπτικός σταθμός επισημαίνει επίσης ότι η ρωσική πλευρά δεν απέστειλε καμία πρόσκληση για άμεσες συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τον Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ). Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

 Νωρίτερα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω».

«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).

Zougla newsroom