Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι είναι «νόμιμο» να χρησιμοποιήσει στις έρευνες, που διεξάγει η ίδια, τις πληροφορίες οι οποίες αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο του σκανδάλου LuxLeaks για το σύστημα φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο, όπως δήλωσε την Πέμπτη η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ.
Δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από μεγάλες εφημερίδες αποκάλυψε ότι πάνω από 300 πολυεθνικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Amazon, Pepsi, Heinz, Verizon και AIG, είχαν συνάψει μυστικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της πρακτικής της εκ των προτέρων ενημέρωσής τους για τη φορολογική μεταχείριση της οποίας θα τύγχαναν («tax ruling»), ώστε να ελαχιστοποιούν τους φόρους που κατέβαλαν.
Οι αποκαλύψεις αυτές θεωρούνται από την Κομισιόν «πληροφορίες διαθέσιμες στην αγορά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και ότι θεωρούμε νόμιμο να το πράξουμε» εξήγησε η Βέστεϊγιερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεματοφύλακας του ανταγωνισμού στην ΕΕ, άρχισε τον Ιούνιο τέσσερις έρευνες σχετικά με τις συμφωνίες αυτές, για να κρίνει εάν συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση, μια μορφή συγκαλυμμένης επιχορήγησης. Δύο από αυτές αφορούν στο Λουξεμβούργο για τις συμφωνίες του με την Amazon και με τον ιταλικό όμιλο Fiat. Οι υπόλοιπες δύο αφορούν στην Ιρλανδία και τη συμφωνία της με την Apple, καθώς και την Ολλανδία και τη συμφωνία της με τη Starbucks.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αντιμετώπισε έντονες επικρίσεις για το σκάνδαλο LuxLeaks, χαρακτηρίστηκε από ορισμένες πλευρές ως ο «αρχιτέκτονας» του εν λόγω φορολογικού συστήματος, καθώς οι μυστικές συμφωνίες προέκυψαν επί των ημερών του στην πρωθυπουργία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ