Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτουν υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα ενός σχεδίου της ουγγρικής κυβέρνησης να προωθήσει τους αιτούντες άσυλο σε ζώνες «τράνζιτ» (σ.σ. όπως ακριβώς αυτές των αεροδρομίων), από τις οποίες, όπως καταγγέλλουν, οι αιτούντες άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα στέλνονται απλά εκτός της χώρας, πίσω στη Σερβία.

Τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Σύροι πρόσφυγες, έχουν διασχίσει τα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, φέτος με στόχο να μεταβούν στις ευπορότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, το ουγγρικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία τουλάχιστον τριών διαμετακομιστικών ζωνών σε μια περιοχή στα νότια σύνορά της με τη Σερβία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Λάζλο Τροτσάνι είπε σε βουλευτές ότι οι ζώνες αυτές θα είναι «όμοιες με μια ζώνη τράνζιτ ενός αεροδρομίου».

«Καθώς βρίσκεται στην περιοχή του εκάστοτε κράτους, η είσοδος στην ζώνη διαμετακόμισης δεν ισοδυναμεί, σε μεταναστευτικούς όρους, με την είσοδο σε αυτό το κράτος» επισήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο Γκέργκελι Γκούλιας, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, δήλωσε ότι οι νέες διαμετακομιστικές ζώνες της Ουγγαρίας θα είναι αποκλεισμένες από την υπόλοιπη χώρα και επιβεβαίωσε ότι οι μετανάστες οι αιτήσεις ασύλου των οποίων θα απορρίπτονται θα επιστρέφουν στη Σερβία.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητάει κανείς για ποσοστώσεις μέχρι να μπει ένα τέλος στη μαζική εισροή μεταναστών.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι νέες ζώνες τράνζιτ θα είναι όμοιες με τα αστυνομικά κέντρα κράτησης εκείνος απάντησε: «Δεν είναι όμοιες, επομένως αυτές οι ζώνες δεν θα είναι κλειστές προς τη Σερβία, δεν θέλουμε να αποτρέψουμε με οιοδήποτε τρόπο εκείνους που έχουν έρθει από εκεί να επιστρέψουν εκεί» υπογράμμισε σε μια συνέντευξη τύπου. «Προς την Ουγγαρία, φυσικά, η πρόσβαση θα έχει αποκλειστεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντιδράσεις

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν από την πλευρά τους ότι το μέτρο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται οι αιτούντες άσυλο αντιμέτωποι με ένα νομικό κενό.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανέφερε τη Δευτέρα ότι δεν “αρέσκεται” διόλου στην ιδέα δημιουργίας των συγκεκριμένων ζωνών. Ορισμένοι από την άλλη υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για ζώνες τράνζιτ, λόγω μιας απόφαση που έλαβε η Ουγγαρία τον Ιούλιο σύμφωνα με την οποία η Σερβία είναι μια “ασφαλής τρίτη χώρα” για τους αιτούντες άσυλο.

Αυτό ακριβώς δίνει στις ουγγρικές αρχές το δικαίωμα να απελάσουν όλους τους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται από τη Σερβία με το επιχείρημα ότι θα μπορούσαν να αιτηθούν χορήγηση ασύλου εκεί, ένα επιχείρημα που σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχει καμία βάση.

Στην πραγματικότητα, όπως καταγγέλλεται, η Βουδαπέστη κλείνει την πόρτα της Ευρώπης σε όλους τους αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να εισέλθουν στην ήπειρο μέσω της Ουγγαρίας, περιλαμβανομένων των χιλιάδων Σύρων που έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους για να γλυτώσουν από τις συγκρούσεις.

«Δεδομένου ότι σχεδόν όλοι οι αιτούντες άσυλο στην Ουγγαρία έρχονται από τη Σερβία, αμέσως γίνεται κατανοητό ότι θα απορριφθούν σχεδόν όλες οι αιτήσεις ασύλου των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην Ουγγαρία» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Μπιλ Φρέλικ, διευθυντής του Προγράμματος για τα Δικαιώματα των Προσφύγων της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας Ιστβάν Σιμίσκο δήλωσε την Τετάρτη ότι η ουγγρική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναπτύξει έως και 4.000 στρατιώτες προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της με τη Σερβία.

«Θα στείλουμε 3.000 έως 4.000 στρατιώτες στα σύνορα, περιλαμβανομένων εφέδρων» είπε ο υπουργός ενώπιον του Κοινοβουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης