H Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου, Barack Obama, αυτή την εβδομάδα, οδήγησαν στο να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και επισήμανε ότι συμμερίζεται την άποψη πως είναι ανάγκη να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό, που σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Οι συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός απεσταλμένος Στίβεν Μπόσγουορθ στην Πιονγιανγκ ήταν «ειλικρινείς και επαγγελματικές» και έκαναν βαθύτερη την κατανόηση των θέσεων που έχει η κάθε πλευρά, δήλωσε εκπρόσωπος του Βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίον επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα έδειξε η Βόρεια Κορέα, μετά τις συνομιλίες με απεσταλμένο τουΒarack Obama στην Πιονγιάνγκ.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε “ειλικρινείς και επαγγελματικές” τις συνομιλίες με τον απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου.
“Οι δύο πλευρές εμβάθυναν την αμοιβαία κατανόηση, μείωσαν τις διαφορές τους και βρήκαν όχι λίγα κοινά σημεία”, δήλωσε ο αξιωματούχος τον οποίον επικαλείται το πρακτορείο KCNA.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στίβεν Μπόσγουορθ έμεινε τρεις μέρες στην Πιονγιάνγκ, όπου συναντήθηκε με τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κανγκ Σοκ-ζου, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την πολιτική της χώρας στα πυρηνικά και στενό συνεργάτη του προέδρου, Κιμ Γιονγκ-ιλ.
Ο πρακτορείο KCNA μεταδίδει ότι έγιναν λεπτομερείς συζητήσεις για μία συμφωνία ειρήνης και εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, που προβλέπει την παροχή οικονομικής και ενεργειακής βοήθειας στη Βόρεια Κορέα και την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Ο Μπόσγουορθ μεταβαίνει σήμερα στο Πεκίνο και στη συνέχεια στο Τόκιο και τη Μόσχα, για να ενημερώσει τις χώρες που συμμετέχουν στο διάλογο με τη Βόρεια Κορέα, πριν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον, την επόμενη εβδομάδα.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Hilary Clinton, χαρακτήρισε “αρκετά θετικές” τις συνομιλίες.
Η Βόρεια Κορέα αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από ένα χρόνο και πέντε μήνες αργότερα έκανε πυρηνική δοκιμή, με συνέπεια να γίνουν πιο αυστηρές οι κυρώσεις του ΟΗΕ, γεγονός που έπληξε την οικονομία της χώρας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως η κακή κατάσταση της οικονομίας είναι ο παράγοντας που έκανε τους Βορειοκορεάτες ηγέτες να δείχνουν σήμερα έτοιμοι να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν βοήθεια έναντι μίας νέας υπόσχεσης ότι θα εγκαταλείψουν το πυρηνικό οπλοστάσιο.