Νταβούτογλου: Η επίσκεψη Μπάιντεν, «έγινε την σωστή ώρα, με την σωστή ατζέντα και με το σωστό πλαίσιο».

Αυτό μετέδωσε το ΚΥΠΕ, και από μόνη της η δήλωση αυτή δεν χρειάζεται περεταίρω σχόλια.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, «η λύση προχωράει βήμα με βήμα αλλά με σταθερά και σίγουρα βήματα».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη και εκείνες που έχουν γίνει ήταν πολύ εποικοδομητικές.

Ερωτηθείς για την συνάντησή Μπάιντεν με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο τούρκος Υπουργός είπε ότι το γεγονός ότι επισκέφθηκε τον κ. Έρογλου είναι από μόνο του ιστορικό βήμα και πρόσθεσε ακόμη ότι ο Μπάιντεν έδειξε πως προσεγγίζει ισότιμα τις δύο πλευρές και από τουρκικής πλευράς αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα.

«Όσο δεν προσεγγίζονται ισότιμα οι δύο πλευρές αυτό αποτελεί αδυναμία για μια μόνιμη λύση», είπε ο τούρκος υπουργός υποστηρίζοντας ότι η πραγματοποίηση μιας παρόμοιας επίσκεψης έπειτα από 52 χρόνια, είναι ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης τόσο για τις δύο πλευρές όσο και για την διεθνή κοινότητα.
Ο Νταβούτογλου, εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις να πάρουν μεγαλύτερη ώθηση την περίοδο που έρχεται, λέγοντας ότι συζήτησε το θέμα και με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Σαγκάη με αφορμή τη Σύνοδο για την Συνεργασία στην Ασία.

Ανέφερε ότι με τον ΓΓ του ΟΗΕ εξέτασαν το χρονοδιάγραμμα μέχρι το Σεπτέμβριο που θα γίνει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Σε μια τέτοια απαισιόδοξη περίοδο στο διεθνές σκηνικό, αν υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό είμαι βέβαιος ότι θα επηρεάσει θετικά και τα άλλα πεδία κρίσεως», είπε.

Ο Νταβούτογλου είπε ακόμη, πως «πάντοτε η Τουρκία επιδεικνύει προσπάθεια για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι το απέδειξε και το 2004 στηρίζοντας το σχέδιο Ανάν».
Στην πραγματικότητα, είπε, αυτή η ισχυρή θέληση από πλευράς ψευδοκράτους και Τουρκίας δεν βρήκε την ανταπόκριση που ήθελε. «Οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούσαν με την επιθυμητή ταχύτητα. Αν και τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα το Δεκέμβριο, με τις εργασίες για το κοινό ανακοινωθέν φτάσαμε σε ένα σημαντικό σημείο», εκτίμησε.

Αυτό το κοινό επίπεδο, είπε τέλος, «διαπιστώθηκε με ένα κείμενο που γράφτηκε με καθαρή γλώσσα. Μετά από αυτό φάνηκε ότι και οι δύο πλευρές έχουν ισχυρή βούληση για διαπραγματεύσεις και το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό αυξήθηκε».

Πηγή: ΚΥΠΕ
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης