Οικονομικοί χορηγοί στην εκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα καταλαμβάνουν θέσεις πρεσβευτών στο Παρίσι, την Ρώμη, την Κοπεγχάγη, την Πρετόρια, το Λονδίνο, το Τόκιο και άλλες πρωτεύουσες, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου.

Συγκεκριμένα, για την γαλλική και την ιταλική πρωτεύουσα προορίζονται οι Μαρκ Λάσρι και Τζον Φίλιπς, αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν ενισχύσει το εκλογικό ταμείο του Ομπάμα με 500.000 δολάρια έκαστος.

Αποτελεί καθιερωμένη παράδοση ο πρόεδρος των ΗΠΑ να ανταμείβει τους γενναίους χρηματοδότες του με σημαντικά πόστα στο εξωτερικό. Πιστεύεται ότι ο 1/3 νέους πρεσβευτές που θα ονομάσει ο Μπαράκ Ομπάμα τις αμέσως επόμενες ημερες, θα προέρχεται από αυτήν την κατηγορία. Το ίδιο περίπου ποσοστό ήταν επί προέδρων Τζον Κένεντι και Τζορτζ Μπους, πατέρα και υιού. Οι Μάθιου Μπαρζάν και Ρούφους Γκίφορντ, οι οποίοι οργάνωσαν και επέβλεψαν το εκλογικό ταμείο του Ομπάμα προορίζονται για τις αμερικανικές πρεσβείες σε Λονδίνο και Κοπεγχάγη αντίστοιχα.

Πόστο πρεσβευτή – σε Τόκιο ή Οττάβα – αναμένεται να δοθεί και στην Κάρολιν Κένεντι, κόρη του JFK, αν και η ίδια «θα προτιμούσε ευρωπαϊκή πρεσβεία» όπως λένε πρόσωπα του στενού της περιβάλλοντος. Έγινε, επίσης, γνωστό ότι ο Πάτρικ Γκασπάρντ, της ηγεσίας του Δημοκρατικού κόμματος, θα αναλάβει την πρεσβεία στη Νότια Αφρική. Θεωρείται αυτονόητο ότι το έργο όλων αυτών που δεν προέρχονται από το State Department είναι περισσότερο διακοσμητικό και τον όγκο της διπλωματικής εργασίας εκτελούν οι διπλωμάτες καριέρες που υπηρετούν στις πρεσβείες τους. Δεν είναι σπάνιες οι συγκρούσεις μεταξύ «πολιτικά τοποθετημένων» και διπλωματών καριέρας: στο παρελθόν είχαν σημειωθεί σοβαρές διενέξεις με συνέπειες.

Η οικονομική κατάσταση των «πολιτικά διορισμένων» εξάλλου συμβάλλει στην κάλυψη των μεγάλων εξόδων που απαιτούν για τις ΗΠΑ οι δημόσιες σχέσεις και το Πρωτόκολλο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα κονδύλια της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ «κουρεύτηκαν» μέχρι και 20%.