Στη χρήση θερμοβαρικής βόμβας, η οποία θεωρείται το πιο καταστρεπτικό και θανατηφόρο μη πυρηνικό όπλο, προχωρούν οι Ρώσοι για να κάμψουν την αντίσταση της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Independent του Κιέβου, ο Πάβλο Κουζμένκο, δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Οκτίρκα, κατήγγειλε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν θερμοβαρική βόμβα για να ανατινάξουν αποθήκη καυσίμων.
Την ίδια καταγγελία έκανε λίγες ώρες αργότερα και η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα. «Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα τη Δευτέρα, η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», δήλωσε η Μαρκάροβα, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. «Η καταστροφή που επιχειρεί να προκαλέσει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μεγάλη» συμπλήρωσε.
UKRAINE @OKHTYRKA
on fire again after russians used another vacuum bomb outlawed by the Geneva Protocol, targeting civilians.#putinsCrimes #russoukrainianwar #putin #Ukraine #putinwar #putinIsaWarCriminal #war #warinukraine #russia #RussiaInvadedUkraine pic.twitter.com/v7653Frrgp— Mark (@KnightMirko) February 28, 2022
Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν τις ευρέως απαγορευμένες βόμβες διασποράς, με την Αμνηστία να κατηγορεί τον ρωσικό στρατό πως με αυτές επιτέθηκε εναντίον νηπιαγωγείου στη Βορειοανατολική Ουκρανία στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο άμαχοι.
Το CNN μετέδωσε ότι μια ομάδα δημοσιογράφων του εντόπισε έναν ρωσικό εκτοξευτήρα θερμοβαρικών ρουκετών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι έχει δει τις πληροφορίες αυτές, αλλά πρόσθεσε πως δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει αυτού του είδους το όπλο. «Αν είναι αλήθεια, ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επισημαίνοντας πως υπάρχουν διεθνείς οργανώσεις που θα αποτιμήσουν την κατάσταση και ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν «θα πάρει μέρος σε αυτή τη συζήτηση».
Η Μαρκάροβα επισήμανε ότι η Ουκρανία συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση Μπάιντεν για να αποκτήσει περισσότερα όπλα και να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. «Θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλο τίμημα», τόνισε στους δημοσιογράφους.
Η χρήση θερμοβαρικών βομβών έχει προκαλέσει προβληματισμό στη Δύση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανοιχτά τους φόβους τους ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα κατέφευγε στη χρήση θερμοβαρικής βόμβας, από τη στιγμή μάλιστα που στο ρωσικό οπλοστάσιο υπάρχουν πανίσχυρα οπλικά συστήματα, όπως τα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok.
Oil depot in Okhtyrka, Sumy region (northern Ukraine) was destroyed by a vacuum bomb. This type of weapon is known as the most deadly non-nuclear bomb. Its use is prohibited by Geneva Convention. #StopRussia #StandingWithUkraine pic.twitter.com/6FSxLIVT3x
— UkraineWorld (@ukraine_world) February 28, 2022
Η θερμοβαρική βόμβα είναι μια αεροβόμβα κενού με αυξημένη ισχύ. Είναι συμβατικός τύπος βόμβας με εκρηκτική ισχύ που αντιστοιχεί σε 44 τόνους TNT και είναι, έτσι, η μεγαλύτερη συμβατική βόμβα. Η ακτίνα καταστροφής της είναι περίπου 300 μέτρα, ενώ η μάζα της είναι 7,1 τόνοι.
Πρόκειται για έναν τύπο εκρηκτικού που χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να προκαλέσει έκρηξη σε ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία. Το βλήμα, φτάνοντας στον στόχο, εκρήγνυται και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με συνέπεια να… εξαϋλώνει τους ανθρώπους που θα βρεθούν εντός του βεληνεκούς της ή, αν δεν συμβεί αυτό, να καταστρέφει τους πνεύμονές τους, αφού αφαιρεί όλο τον αέρα από αυτούς.
Τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους είναι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πτώση πίεσης. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση το ωστικό κύμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.
Η πίεση στην περιοχή της έκρηξης αρχικά αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια πέφτει. Το εύφλεκτο μίγμα διεισδύει πιο εύκολα σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες από τα βλήματα γενικής χρήσης.
Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως σε τοπικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν και από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν το 2017.
Υπάρχουν, πάντως, κάποιοι περιορισμοί, αφού η αποτελεσματικότητα των εμπρηστικών και θερμοβαρικών βλημάτων εξαρτάται αρκετά από τις καιρικές συνθήκες. Όταν βρέχει, φυσάει ή χιονίζει έντονα, το νέφος αερολύματος διασκορπίζεται πιο δύσκολα, με αποτέλεσμα να μειώνεται το εύρος της πληγείσας περιοχής.
Τα θερμοβαρικά όπλα αναπτύχθηκαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960 και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τους Αμερικανούς στον πόλεμο του Βιετνάμ. Τον Σεπτέμβριο του 2007 η Ρωσία πυροδότησε το μεγαλύτερο θερμοβαρικό όπλο που κατασκευάστηκε ποτέ, το οποίο προκάλεσε έκρηξη ισοδύναμη με 39,9 τόνους.