Εφιαλτικές σκηνές εκτυλίσσονται στη Νότια Οσετία, που ζει την κόλαση του πολέμου με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι χάθηκαν μέσα σε τέσσερις μέρες. Οικογένειες ξεκληρίστηκαν ενώ τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, φοβούμενοι για τη ζωή τους. Τα νοσοκομεία στις γύρω περιοχές είναι γεμάτα από τραυματίες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πόλη φάντασμα η πρωτεύουσα Τσχινβάλι, όπου τα πάντα μοιάζουν ερειπωμένα. Οι Ρώσοι έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης και έχουν ξεκινήσει τη μακάβρια περισυλλογή και καταμέτρηση των θυμάτων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων (νεκρών και τραυματιών) είναι άμαχοι ή πολιτοφύλακες, αλλά όχι τακτικός στρατός, τονίζουν οι νοσηλευτές στα τοπικά νοσοκομεία. Όσα από αυτά δεν έχουν ισοπεδωθεί υποδέχτηκαν τον κύριο όγκο των τραυματιών. Οι υπόλοιποι νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία που έχουν μεταφέρει οι Ρώσοι στη Βόρεια Οσετία.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες- οι ρωσικές υπηρεσίες μιλούν για το 90%- είναι άμαχοι. Δεν έχουν δεχτεί σφαίρες, αλλά τα τραύματά τους είναι κυρίως από θραύσματα οβίδων. Σα μια ομπρέλα από βόμβες να κάλυψε την πόλη σκορπίζοντας το θάνατο επί δικαίων και αδίκων, τονίζουν οι γιατροί που με πενιχρά μέσα προσπαθούν να σώσουν ζωές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κέντρο του Τσχινβάλι, σχεδόν όλα τα κτίρια είναι ερειπωμένα. Σχολεία, κυβερνητικές εγκαταστάσεις, κλινικές. Όλα ένας μεγάλος σωρός ερειπίων. Τα μόνα άθικτα κομμάτια είναι τα υπόγεια, όπου τις πρώτες ημέρες της γεωργιανής επίθεσης στην πόλη, οι κάτοικοι κατέφυγαν σε αυτά για να σωθούν.

Το δράμα των προσφύγων

Καραβάνια εξαθλιωμένων ανθρώπων συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα προς τη Βόρεια Οσετία. Με κάθε πιθανό και απίθανο μέσο. Άνθρωποι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο σε αυτοκίνητα- σαράβαλα φεύγουν από την κόλαση, ελπίζοντας να βρουν την ασφάλεια.

Ακόμη και με κάρα προσπαθούν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη, μεταφέροντας μαζί τους ό,τι μπορούν από το λιγοστό βιος τους.

Η Γερμανία έθεσε στη διάθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για «να ανακουφιστούν οι άμεσες ανάγκες των προσφύγων», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο φόβος κυβερνά τη Γεωργία   

Ο κύριος δρόμος που οδηγεί από το Γκόρι στην Τιφλίδα, μοιάζει με ένα ατελείωτο καραβάνι τρομαγμένων ανθρώπων που εγκαταλείπουν την πόλη τους, καθώς φοβούνται ακόμη και την είσοδο των Ρώσων σε αυτή.

Τα περισσότερα από τα οχήματα που πηγαίνουν προς το Γκόρι είναι ασθενοφόρα και φορτηγά που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

Πεσμένο ηθικό και ανακούφιση στον στρατό

Είναι σαφές ότι το Γκόρι- το οποίο τις τελευταίες ώρες δέχτηκε νέες ρωσικές επιθέσεις- περισσότερο από τις βόμβες το χτύπησε μια μεγάλη «οβίδα πανικού». Ομάδες στρατιωτών με τα όπλα στον ώμο πέταξαν τα στρατιωτικά και φόρεσαν πολιτικό ιματισμό, με μια τεράστια αίσθηση ανακούφισης ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

Η φρενίτιδα, η σχεδόν «άγρια» δραστηριότητα των προηγούμενων 72 ωρών, έχει περάσει. Ίσως όμως προσωρινά, καθώς κανείς δεν εγγυάται τι μπορεί να συμβεί αργότερα.

Το ηθικό των Γεωργιανών είναι προφανές ότι είναι πεσμένο και από τη στιγμή που οι Ρώσοι έστειλαν “τελεσίγραφο” να παραδοθούν. Δεν το έχουν αποδεχτεί ακόμη. Είτε το αποδεχτούν όμως, είτε όχι, γι’ αυτούς- Γεωργιανούς- η εξέλιξη είναι καθαρή στρατιωτική ήττα, καθώς ο στόχος να πάρουν τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας απέτυχε.

Η τρομαγμένη Τιφλίδα

Η Ευγενία Κοτονίδου, ομογενής στην Τιφλίδα, ξύπνησε τα ξημερώματα από τους βομβαρδισμούς ρωσικών  αεροσκαφών στη θαλάσσια περιοχή. Όπως λέει, στη zougla.gr όλοι οι κάτοικοι της γεωργιανής πρωτεύουσας νιώθουν πανικό, γιατί δεν ξέρουν τι θα τους συμβεί την επόμενη ώρα.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τις κεραίες και η επικοινωνία με την πόλη Γκόρι, όπου ζουν περίπου 300 Έλληνες έχει διακοπεί, σύμφωνα με την κ. Κοτονίδου, η οποία ελπίζει σύντομα το γεωργιανό κράτος να κάνει κάτι για να σταματήσει ο πόλεμος. Πάνω από την Τιφλίδα υπερίπτανται πάνω από 50 ρωσικά μαχητικά.  

Η αεροπορία και το πυροβολικό της Γεωργίας βομβαρδίζουν απόψε την Τσχινβάλι, ανακοίνωσε ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων, στρατηγός Μαράτ Κουλαχμέτοφ.

Σε πλήρη εξέλιξη οι πολεμικές επιχειρήσεις

Η Απχαζία, η άλλη αποσχισθείσα περιοχή, η οποία σιγοβράζει, αποτελεί το δεύτερο μέτωπο, απ’ όπου τα ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στη Γεωργία. Ρωσικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί και έξω από στο πέρασμα Κοντόρι Γκόργκε μέσα στο έδαφος της Απχαζίας.

Αργά το βράδυ τα ΜΜΕ μετέδωσαν πως οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την γεωργιανή πόλη Σανάκι, ενώ νωρίτερα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου ‘Αμυνας, ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κατευθυνθούν προς την Τιφλίδα.

Η ρωσική πολεμική μηχανή είναι σε πλήρη ανάπτυξη και δημιουργώντας ασφυχτικό κλοιό γύρω από τη Γεωργία και η Μόσχα ανακοίνωσε την αποστολή στη Νότια Οσετία, των ταγμάτων ”Ζαπάντ” και ”Βοστόκ”. Οι στρατιώτες των δύο ταγμάτων είναι Τσετσένοι πρώην μαχητές, που πέρασαν στη ρωσική πλευρά κι έχουν κατηγορηθεί από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για απαγωγές και δολοφονίες στην Τσετσενία.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, δηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας του, αλλά οι Ρώσοι δεν το επιβεβαιώνουν και διαψεύδουν ότι κατέχουν την πόλη Γκόρι, επίκεντρο των βομβαρδισμών από τα ρωσικά μαχητικά. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Λάντο Γκουργκενίτζε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στον γεωργιανό λιμένα Πότι στον Εύξεινο Πόντο.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην πόλη Ζουγκτίντι.

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι όλα τα πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη, που εισέρχονται στη ζώνη ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα θα εξουδετερώνονται.

Το ειρηνευτικό σχέδιο

Τρεις υπογραφές μπήκαν έως τώρα στο ειρηνευτικό σχέδιο της Ε.Ε.

Ο Γεωργιανός πρόεδρος, Μιχαήλ Σακασβίλι, αποδέχεται την κατάπαυση των εχθροπραξιών, την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και Φιλανδίας επικυρώνουν τη συμφωνία.

Την τράπουλα, ωστόσο, τη μοιράζει το Κρεμλίνο με τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να εμφανίζεται ως εγγυητής της περιοχής και να δηλώνει ότι σχεδόν τελειώσανε με τους Γεωργιανούς.

Η Μόσχα φαίνεται ότι δεν έχει καμία διάθεση για συμβιβασμό. Διαμηνύει ότι δεν θεωρεί πλέον ισότιμο συνομιλητή τον Σακασβίλι, τον οποίο και χαρακτηρίζει εγκληματία πολέμου.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, προχωρά ένα βήμα παρακάτω, καταγγέλλοντας ανοιχτά αμερικανική εμπλοκή.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Πούτιν που ρίχνει τα βέλη του στην Ουάσιγκτον: «Δυστυχώς, ορισμένοι εταίροι μας, αντί να μας βοηθούν, μας υπονομεύουν», είπε, καταγγέλλοντας ότι «γεωργιανές δυνάμεις στο Ιράκ επέστρεψαν, με αμερικανικά αεροπλάνα, στην εμπόλεμη περιοχή». «Το μέγεθος του κυνισμού είναι εκπληκτικό. Προσπαθούν να κάνουν το μαύρο-άσπρο και το άσπρο-μαύρο και με επιδέξιο τρόπο να παρουσιάσουν τα θύματα αυτής της επίθεσης ως τους επιτιθέμενους και να επιρρίψουν την ευθύνη για τις συνέπειες της επίθεσης στα θύματα», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Και ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ, απέρριψε σήμερα τις προτάσεις εκεχειρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμώντας σε δηλώσεις του στο CNN, ότι η Τιφλίδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί άμεσα το τέλος της σύγκρουσης με τις εμπλεκόμενες περιοχές.

“Δεν είναι μια συμφωνία εκεχειρίας”, απάντησε ο κ. Ιβανόφ και πρόσθεσε ότι “μια εκεχειρία υπογράφεται από δύο μέρη”.

Τα βέλη εκατέρωθεν σκιαγραφούν το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις Μόσχας – Ουάσινγκτον.

Το μήνυμα του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσένι, προς την Τιφλίδα ήταν σαφές: “Η ρωσική επίθεση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη”.

Κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρω-ασιατικές υποθέσεις, Ματ Μπράιζα, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η Ρωσία είχε προετοιμαστεί για μια εισβολή στη Γεωργία.

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν τις οικογένειες των διπλωματών τους από τη πρωτεύουσα της Γεωργίας και τουλάχιστον 170 από τους υπηκόους τους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γούντ. Όλοι οι Αμερικανοί κατευθύνονταθ προς τη γειτονική Αρμενία.
   
Την ίδια ώρα, δύσκολη είναι η αποστολή του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, στην Τιφλίδα και τη Μόσχα.

Η γαλλική προεδρία θα επιχειρήσει να αμβλύνει τα πνεύματα αλλά και τις διαφορές ανάμεσα στους 27, καθώς φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί αντιρωσικό μέτωπο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, διατρανώνει ότι είναι καθαρά ευθύνη της Ρωσίας να σταματήσει τη σύγκρουση με τη Γεωργία. Σε επιφυλακή οι Βρυξέλλες αλλά και το ΝΑΤΟ για την κατάσταση στον Καύκασο.

Στην Τιφλίδα μεταβαίνουν επειγόντως, οι πρόεδροι πέντε χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Πολωνία, Ουκρανία, και των τριών κρατών της Βαλτικής, για να υποστηρίξουν με την παρουσία τους τη Γεωργία, ανακοινώθηκε από σύμβουλο του πολωνού προέδρου, Λεχ Καζίνσκι.

Στο μεταξύ, θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την ακρόαση ενός ανώτερου αξιωματούχου του Οργανισμού, ο οποίος θα μιλήσει για την εξέλιξη της κατάστασης.

Το ΝΑΤΟ συγκαλεί για αύριο έκτακτη σύνοδο με τη Ρωσία, μετά από αίτημα της Μόσχας να συζητηθεί η κρίση στη Νότια Οσετία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας, Κάρμεν Ρομέρο. Την Τετάρτη πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, έκτακτη Σύνοδος των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών.

Την πλήρη στήριξη της Αθήνας στις πρωτοβουλίες της γαλλικής προεδρίας εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους Επιτετραμμένους της Γεωργίας και της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματός τους.  

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά και αίμα στον Καύκασο. Κρίση στον άξονα Μόσχας – Ουάσιγκτον

11 Αυγούστου 2008, 08:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης