«Η πρωτεύουσα μοιάζει με πόλη βγαλμένη από ταινία τρόμου». Με αυτούς τους τίτλους οι ρωσικές εφημερίδες δίνουν το μέγεθος της απειλής που επικρέμεται πάνω από τη  Μόσχα.

Η ρωσική πρωτεύουσα θυμίζει πλέον θάλαμο αερίων με τους ξένους διπλωμάτες και  τουρίστες να  εγκαταλείπουν την πόλη.  Η  εφημερίδα «Pravda» τιτλοφορεί  «Η Μόσχα δέχεται επίθεση από τοξικό νέφος», ενώ στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη βιβλική καταστροφή. 

Το τοξικό νέφος είναι αποπνικτικό και έχει εισέλθει ακόμα και στις σήραγγες του Μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται κυρίως για διπλωμάτες και υπαλλήλους των πρεσβειών της Πολωνίας, της Αυστρίας και του Καναδά.

Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συστήσει ως τώρα στους πολίτες τους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές.

Εν τω μεταξύ, ενισχύονται οι διεθνείς προσπάθειες υποστήριξης, με τη Γαλλία να στέλνει πυροσβεστικό αεροσκάφος και την Ιταλία να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να προσφέρει πυροσβεστικά αεροσκάφη ανά πάσα στιγμή, εφόσον της ζητηθεί.

Επίσης, 155 Πολωνοί πυροσβέστες κατευθύνονται στη Ρωσία, ενώ η Γερμανία ανταποκρίθηκε στο ρωσικό αίτημα για την αποστολή 100.000 προστατευτικών μασκών, υδραντλιών και γεννητριών.

Ενδεικτικά, οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα ξεπέρασαν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, κατά 6,6 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, ενώ στο «κόκκινο» κινούνται και οι συγκεντρώσεις στερεών σωματιδίων αλλά και του διοξειδίου του νατρίου.

Την ίδια ώρα το 1/5 του ρωσικού σιτοβολώνα έχει καταστραφεί με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Πούτιν να έχει να αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα από τότε που ο σύγχρονος Τσάρος της Ρωσίας ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

Το πρόβλημα εντείνουν η τοξικότητα της αιθάλης σε συνδυασμό με τον σφοδρό κύμα καύσωνα που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής επικράτειας τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ρωσίας, ο υδράργυρος άγγιξε το Σάββατο στα περίχωρα της Μόσχας τους 40 βαθμούς Κελσίου, όταν ο μέσος φυσιολογικός όρος θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της εποχής αυτής δεν ξεπερνά τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Στις φλόγες στρατιωτικές βάσεις

Την ίδια ώρα, η κόλαση των πυρκαγιών απειλεί ακόμη και την ίδια τη στρατιωτική μηχανή της χώρας. Παρανάλωμα του πυρός έγινε μια αεροπορική βάση στα περίχωρα της Μόσχας, ενώ δεκάδες αποθήκες με πυρομαχικά και πολεμοφόδια τινάχτηκαν στον αέρα, εξαιτίας του πύρινου μετώπου.

Η καταστροφή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου, Dmitry Medvedev, ο οποίος έθεσε σε αργία πέντε ανώτατα στελέχη της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, θεωρώντας ότι ολιγώρησαν σε ό,τι αφορά την προστασία των εγκαταστάσεων. Την ίδια, ακριβώς, τύχη είχαν και δεκάδες τοπικοί άρχοντες, δήμαρχοι και κοινοτάρχες, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως υπαίτιοι για την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Ωστόσο, οι αριθμοί παραμένουν αμείλικτοι. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της ρωσικής κυβέρνησης, σχεδόν δύο εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη, 853 εστίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ 290 νέες εστίες δημιουργήθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Ο εφιάλτης, όμως, δεν τελειώνει εδώ…


Φόβοι για περισσότερους νεκρούς

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων από την πύρινη λαίλαπα ανέρχεται σε 52, με τα σωστικά συνεργεία και το πυροσβεστικό σώμα της χώρας να εκφράζουν φόβους ότι ο κατάλογος των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Υπάρχουν, άλλωστε, περιοχές, στις οποίες οι πυροσβεστικές δυνάμεις αδυνατούν να προσεγγίσουν, λόγω της φωτιάς.

Τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς. Περισσότερα από 161.000 άτομα και 26.000 μηχανικά μέσα, εκ των οποίων 56 εναέρια, καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για τον περιορισμό της καταστροφής, ενώ ήδη χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία αλλά και η Βουλγαρία απέστειλαν ενισχύσεις.

«Φωτιά» και στο στάρι

Οι πυρκαγιές ήρθαν να αποτελειώσουν το καταστροφικό έργο της ξηρασίας που είχε ερημώσει κατά το προηγούμενο διάστημα σχεδόν το 50% των ρωσικών σιτοβολώνων.

Οι συνέπειες για τη ρωσική οικονομία είναι ολέθριες. Η χώρα έχασε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σίτου, το οποίο προοριζόταν για εξαγωγή σε χώρες του εξωτερικού.

Ωστόσο ο αντίκτυπος φαίνεται ότι είναι ακόμη μεγαλύτερος για τις ισορροπίες της διεθνούς οικονομίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η τιμή του σιταριού στις αγορές του εξωτερικού αυξήθηκε κατά 50% ήδη από τον Ιούνιο, καθώς η Ρωσία αποφάσισε να διακόψει από τις 15 Αυγούστου και μέχρι το τέλος του 2010 τις εξαγωγές της.

Παράλληλα, την τελευταία μόλις εβδομάδα η τιμή των πολύτιμων σιτηρών αυξήθηκε εκ νέου κατά 13%, προκαλώντας πανικό στις αγορές τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης.


Ο εφιάλτης των πυρηνικών

Εν τω μεταξύ, μαζί με την καταστροφή του ρωσικού σιτοβολώνα, ξύπνησε και το φάντασμα του Chernobyl.

Οι υπηρεσίες της Μόσχας έχουν αποκλείσει με τάφρους και φυσικά εμπόδια την περιοχή του Briansk, προκειμένου η φωτιά να μην περάσει στη μεθόριο μεταξύ της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, εκεί όπου το 1986 σημειώθηκε έκρηξη στον εργοστάσιο Chernobyl και έκλυση ραδιενεργούς ακτινοβολίας.


Μεγάλη είναι η ανησυχία των ρωσικών αρχών και για το μέτωπο που απειλεί το πυρηνικό κέντρο του Sarov, στα περίχωρα του Nizhniy Novgorod, 400 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την ρωσική Πολιτική Προστασία, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν κατορθώσει να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τις εγκαταστάσεις, όπου κατασκευάστηκαν οι πρώτες πυρηνικές βόμβες καθώς και η υδρογονοβόμβα της Ρωσίας.

Στο «στόχαστρο» ο Putin

Ο Ρώσος πρωθυπουργός συγκεντρώνει επάνω του την οργή των πολιτών. Ο πάλαι ποτέ κραταιός Τσάρος δέχεται ήδη σφοδρές επικρίσεις για την οργάνωση και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού αλλά και ειδικότερα των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας αναφορικά με την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων.

Ο Vladimir Putin απέτυχε οικτρά. Το τελευταίο ράπισμα ήρθε σήμερα μέσω της έρευνας του Eurasia Review, σχετικά με τις καταστροφικές ρωσικές πυρκαγιές. Ο ίδιος ο Vladimir Vladimirovich ήταν που το 2007, από τη θέση του προέδρου της χώρας, διέταξε την άμεση διάλυση του Σώματος Δασοπροστασίας.

Το Σώμα αυτό, κατάλοιπο της σοβιετικής περιόδου, αποτελούνταν από ένα ευρύτατο δίκτυο συνεργασίας εκπαιδευμένων πολιτών, οι οποίοι επόπτευαν τις δασικές περιοχές της ρωσικής επικράτειας και κινητοποιούνταν άμεσα σε περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιών.

Οι μυστικοσύμβουλοι του νέου Τσάρου προέτρεψαν στην χρήση δορυφόρων και ηλεκτρονικών μέσων με την παράλληλη κατάργηση αυτού του επίγειου δικτύου. Το κόστος αυτής της μεταρρύθμισης κόστισε εκατομμύρια ευρώ στους Ρώσους

Όπως αποδείχθηκε, όλο αυτό έγινε για το τίποτα. Η Ρωσία κάηκε ζωντανή, η έννοια της πολιτικής προστασίας αποδομήθηκε πλήρως και ο Vladimir Vladimirovich στέκει αποσβολωμένος και αδρανής μπροστά στο αποτυχημένο μεταρρυθμιστικό του μοντέλο, που ακόμα καπνίζει μέσα στις στάχτες και τα αποκαΐδια…